От вчера в Български лекарски съюз постъпват множество сигнали за груб натиск над персонала от страна на директори на университетски и някои областни болници, с оглед спиране на протестни действия.

Използват се заплахи за уволнение и други санкции. Това се посочва в декларация на БСЛ, изпратена до медиите.

Припомняме, вече втори ден продължават едночасовите протести на медиците, провокирани от недофинансирането на здравния сектор и погазването на договорното начало.

Директори на същите болници са викани в Министерството на здравеопазването и са обещавани им допълнителни средства за болниците при потискане на протеста, като тези обещания се лансират пред лекарите, се посочва още в декларацията.

 

Като аргумент за сплашване се използва и разпратено до болниците писмо от централата на КНСБ, че синдикатът не подкрепя протеста.

В УБ "Александровска" лекарите са предупреждавани да не протестират, като в същото време точно в деня на протеста са им обещавани 18 % увеличение на заплатите, твърдят още от БЛС.

В Университетската болница по педиатрия директорката на болницата е заявила пред протестиращите, че от МЗ са предлагали финансиране от 2 млн. лв. при прекратяване на протестите.

БЛС заявяват още, че опитите за административен натиск и сплашване са грубо нарушение на Кодекса за професионална етика.

Междувременно стана ясно, че председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов е изпратил писмо до министър-председателя Сергей Станишев, в което се настоява за спешна среща с оглед задълбочаващата се криза в здравеопазването и напрежението сред работещите в системата.