Лекарският съюз „честити с намигане" празниците на НЗОК и директора й Румяна Тодорова.

Заради специфичния стил на писмото, разпратено до медиите, го публикуваме в пълен текст и без промяна.

„Българският лекарски съюз съветва директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, вместо да се вживява като дядо Мраз и пред новогодишно да плаши гаргите, като отсега се заканва какви санкции ще налага на българските лекари при искане на доплащане, да използва коледните празници за следните неща:

1. Да прочете внимателно Закона за здравното осигуряване, както и други закони, които са над решенията на Управителния съвет на НЗОК и нейните умозрителни заключения.

2. Да си помисли дали след като БЛС е подписал НРД-2006, може да използва подписите му като довод до 2022 година.

3. Да си отговори на въпроса, като се е съгласила, че цените на БЛС са реалното остойностяване, а е определила касата да плаща 60 % от тях, как ще се покрие разликата, освен с доплащане - с фотосинтеза или някакъв друг метод. Може да се посъветва по въпроса с инженер-химичката - шеф на бюджетната и дирекция, която и без това обикновено мисли и управлява касата вместо нея.

4. Да пробва да изчисли дали с тези цени на НЗОК покрива разходите на практиката си по кожни болести, дори ако изцяло ползва безвъзмездно помещения и апаратура и не е инвестирала дори в една лупа. И да има предвид, че други инвестираха стотици хиляди.

5. Да помисли защо, след като миналата година касата си определяше сама всичко, я вкара в огромен преразход и актуализация - дали причината е в нея, в инженер-химичката, в БЛС, КДС или наводненията.

6. Да си даде отговор на въпроса, защо Съборът на съсловната и организация и иска оставката - дали защото откакто е директор единствено е договорила със самата себе си лекарствата и медицинските изделия или за да я предпази от последствията за самата нея от това договаряне и от отговорността за срива на цялата система догодина.

БЛС смята да предложи за новогодишните празници още умствени занимания на многоуважаваната от нас д-р Тодорова.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА, ГОСПОЖО ДИРЕКТОР!"