Болница "Свети Иван Рилски" ще настоява да получи от Здравната каса парите за лечението на Христо Мутафчиев и още 50 пациенти, оперирани през ноември, съобщи БНР.

Директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев заяви, че ако на заведението не бъде платено за лечението на тези пациенти, ще бъде подаден иск в съда.

Против всякакви правила и договора, който имаме с НЗОК, националната каса отказва да плати, посочи Дечев. Той обясни, че касата не заплаща общата сума на болниците, а конкретни дейности, които лечебното заведение е отчело

В случая касата е заплатила конкретни дейности и пътеки, в които не попада Мутафчиев и близо още 50 случая, на които пациенти болницата е извършила оперативно лечение.

Сумата, за която става въпрос, е около 90 хиляди лева. Това са случаи, които са приети в болницата. Хората са оперирани и са изписани в период, в който болницата не е знаела, че Националната каса ще делегира бюджет по-нисък от този, който болницата е отчела като дейност, обясни директорът.  

Така че причината не е в болницата. Първото правило на този делегиран бюджет е болницата да го знае, преди да е започнал периода, за който той се отнася, каза още Дичев.

Директорът на здравната каса Нели Нешева заяви от своя страна, че на болницата е платено. По думите й за това как са разпределени средствата по отделения отговаря единствено управителят на болницата.

Припомняме, Христо Мутафчиев бе опериран, след като бе открит на 26 октомври от свои колеги в безпомощно състояние в хотелската си стая в Поморие. След преглед в Бургас той бе транспортиран в София.