Болницата в Шумен ще съди здравната каса за неплатени надлимитни медицински дейности, възлизащи на стойност 170 000 лв.,съобщи БНТ. Средствата са изразходвани за лечение на здравноосигурени пациенти, приети по спешност.

Надлимитните дейности са проблем на всяка болница, разходите около тях трудно се предвиждат, защото в заведенията отиват пациенти, които се нуждаят от спешно лечение.

Припомняме, наскоро друго лечебно заведение в Шумен осъди Националната здравноосигурителна каса да плати 198 000 лв. за проведено лечение на онкоболни.

Според директора на МБАЛ - Шумен Атанас Атанасов болницата също подготвя иска срещи здравната каса заради неизплатени надлимитни медицински дейности за 2017 година. По думите му тези дейности възлизат на стойност малко над 150 000 лв. Болницата обаче не получила и средства за 2016 година в размер на около 16 000 лв.

В болницата годишно се лекуват около 21 хил. души от областта. Заведението е единственото в региона за високоспециалзирана медицинска помощ.

Към момента болницата е натрупала задължения към доставчици за около 2 млн. лв., поради което от няколко месеца в сила е оздравителен план. В болницата са съкратени 52 души в пенсионна възраст, а разходите продължават да се оптимизират.

"Най-големият проблем в болничната система не са само надлимитните дейности, а по принцип недофинансирането на всички дейности. Касата ги заплаща по цени, които не са променяни повече от 10 години, а разходите за извършването им са нараснали в пъти", обясни още директорът Атанасов. По думите му е крайно време да се промени моделът на управление на системата.