Според главния прокурор Борис Велчев докладът на ЕК е обективен и критичен.

По думите му, имало известно смекчаване от първоначалния вариант.

"Критиката си стои и се задълбочава и ще ме притесни, ако тази тенденция продължи и до следващия доклад, коментира обаче главният прокурор.

„Надявам се, че негативните констатации могат да бъдат преодолени. За съжаление мониторинговия механизъм продължава", допълни още той.

По думите му, нищо от предходните и критични бележки не е отпаднала.

Според него с подобрена координация в следващите 6 месеца можем да очакваме резултат в борбата с организираната престъпност.

"Знам колко малко ни трябва като усилия от всички институции да постигнем желания резултат, заяви Борис Велчев и допълни, че имаме потенциал да го направим. Надявам се следващите месеци да има прелом в борбата с организираната престъпност.

Има какво повече да се направи както в Държавната агенция Национална сигурност и МВР, така и в прокуратурата и следствието, каза още Велчев и посочи, че е срещнал подкрепа от страна на Михаил миков за създаването на специализирано звено за борба с организираната престъпност.

Проблемът с нея обаче няма да се реши за 6 месеца, коментира главният прокурор Борис Велчев.

На пресконференция на Висшия съдебен съвет по повод на докладите на ЕК за страната ни председателят на ВКС Лазар Груев каза, че всяка една от споменатите институции трябва да погледнат сериозно на забележките, които са й отправени.