Борисов има предвид хора за постовете на главния секретар и шефа на ДАНС. Това каза самият той пред журналисти, след като разгледа новата сграда на Софийски районен съд, съобщава БГНЕС. Борисов ще реши за председателя на ДАНС, а решението за поста на главния секретар на МВР ще вземе вътрешният министър.

Припомняме, вчера Борисов поиска оставките на главсека на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, а тази сутрин те си ги подадоха.

„Г-н Лазаров си подаде оставката. Помолих го да си довършат случая във Велико Търново, защото е пред реализация, но тя ми е депозирана, при мен е и ще я приема. Ще му напиша "да", най-вероятно утре на обяд", обясни Борисов. Той призна, че е взел оставката на Лазаров, за да няма никакви спекулации.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев също е уверил в телефонен разговор премиера, че ще депозира оставката си (бел. ред. междувременно стана ясно, че вече го е направил).

Борисов говори за специална процедура за избора на шефа на ДАНС - „със съгласуване с всички възможни хора на света". Премиерът обясни, че чисто коалиционно ще сподели, „за да не кажат, че не съм ги информирал".

Запитан за това, че жена ще управлява МВР, Борисов заяви, че министърът е човек, който дава насоките на министерството и носи политическата отговорност. „Министърът не е да тича на акции с пола и токчета и да залавя престъпници", обясни Борисов и допълни, че това се прави от професионалното ръководство.

Премиерът Бойко Борисов възнамерява да остави на поста председателя на ДАТО Цветан Китов. Той коментира, че прекрасно познава Китов и знае какви качества има.

Борисов не подмина и разпределението на ресорите. Той посочи, че вицепремиерът Меглена Кунева ще отговаря за това, което и в момента, но без МВР. Може би по-лесно като шеф на МВР Бъчварова ще координира коалиционните партньори, отговори Борисов на въпрос.

Бойко Борисов потвърди казаното вчера от финансист номер 1, че за великденските празници ще има добавки към най-ниските пенсии. Той обясни, цитиран от БНР, че е разписал отпускането на 50 милиона лева за допълнителните плащания.