Колко обиден се е почувствал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от твърдението на Николай Бареков, че „Борисов по принцип е тъп", ще трябва да реши Софийският районен съд.

Борисов съди лидера на „България без цензура" за обида, произнесена в ефира на Нова ТВ и предаването "ДикOFF". Тъжителят иска от съда да наложи на Бареков наказание обществено порицание и глоба в размер на 10 000 лева. Делото се гледа от 102-ри състав на Софийски районен съд, с председател Николай Василев.

Двамата основни участници по делото - Бойко Борисов и Николай Бареков, не се явиха днес в съдебната зала, като Борисов бе представляван от адвокат Марин Марковски, а Бареков - от адвокатите Тотев и Андреева.

При сериозен медиен интерес в рамките на днешното заседание бяха изслушани водещият на предаването Сашо Диков и Никола Николов - част от пресцентъра на ГЕРБ, който първи е предал обидата на своя началник в лицето на Борисов.

В отговор на намек на Бареков, че Борисов е собственик на Нова ТВ, Диков отвръща, че лидерът на ГЕРБ „би трябвало да е много тъп собственик", за да допуска подобни коментари и гости. Тогава Бареков отвръща, че „Борисов по принцип си е тъп".

Пред съда Сашо Диков разказа накратко хронологията на събитията, като увери, че както днес свидетелства по делото „Борисов срещу Бареков", така би го направил и по дело „Бареков срещу Борисов".

По-голям интерес предизвика разпитът на Николов, който разказа за първите реакции на Бойко Борисов, след като научава за казаното от Бареков.

Ядоса се още вечерта след предаването, а на следващия ден, когато му разказах всичко подробно, се ядоса още повече. Дори си хвърли сакото, което за хората близки до него означава, че е много ядосан", обясни Николов пред съда.

Борисов бил много обиден и коментирал, че не може „човек като Бареков" да си позволява да прави подобни коментари за него, тъй като той е бил главен секретар на МВР, кмет на София, министър-председател на България и лидер на най-голямата парламентарно представена партия в България.

В крайна сметка след изслушването на Диков и Николов делото бе отложено за 23-и май (два дни преди евровота, б.р.), като до тогава ще трябва да бъде извършена компетентна експертиза на записа на предаването.

Самото заседание пък на няколко пъти бе за кратко прекъсвано от призивите на съдията залата да се успокои, тъй като разпитът на свидетелите и уточняването на твърденията и въпросите, засягащи умствения капацитет на Борисов, повдигаха настроението на гости и журналисти.

Съдът не уважи искането на защитата на Борисов да уточни своята тъжба, а именно - от кое значение на думата „тъп" по-точно се е почувствал обиден. Адвокатът дори цитира тълковния речник и различните значенията на думата. Според съда обаче, в тъжбата има достатъчно данни, от които да се направят необходимите изводи.

След края на заседанието адвокат Марковски обясни, че в рамките на делото той и Борисов няма да доказват дали лидерът на ГЕРБ е тъп или не, а единствено дали се е почувствал обиден и дали Бареков наистина е автор на подобно твърдение.

Според Марковски всички дипломи, с които разполага Бойко Борисов, и постовете, които е заемал, както и доверието, което е получавал по време на избори, категорично доказват неговите качества, способности и умствен потенциал. По презумпция всеки български гражданин е умен, добави пред журналисти Марковски.