"Ако двете големи болници в Стара Загора се слеят, аз ще наградя това с няколко милиона", заяви министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, цитирана от БиТиВи.

Тя направи това изявление след срещата с представители на здравните заведения в област Стара Загора, регионалните структури на Министерството на здравеопазването, лекарски и пациентски организации, кметове от региона и депутати.

Двете болници - МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и МБАЛ "Университетска", трябва да се преструктурират, за да се оптимизира работата, дублирането на структурите е икономически неизгодно, работейки поотделно те не са пълноценни, добави проф. Борисова.

"Обединяването им е разумно решение. Стара Загора ще спечели от това не само заради милионите, а защото ще има нова, по-добра и по-жизнена болница, в която ще има всичко и колкото трябва", каза министърът. Тя обаче подчерта, че ще остави колегите си да съзреят и да вземат сами решение, което очаква до 25 юли.

Според проф. Борисова в страната ще има два или три големи центъра за лъчелечение. В зависимост от средствата ще има и шест, осем или десет диагностични центъра за ранна диагностика на раковите заболявания.

Това се налага заради увеличаването на броя на болните от онкологични заболявания, нарастване на смъртността, липсата на качествана апаратура и адекватно лечение.

Частните болници ще равнопоставени с държавните, при условие, че изпълняват изискванията към държавните, след като искат обществен ресурс, те трябва да работят по правилата на общественото здравеопазване, каза още министърът.