Министърът на МВР Бойко Рашков ще отговаря за изборите на 14 ноември. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет служебният министър на земеделието Стефан Бозуков.

Съгласно решението на правителството на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи се възлага координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите трябва да внесе в МС проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

МВнР: 55 държави са дали съгласие за провеждане на избори на тяхна територия

МВнР: 55 държави са дали съгласие за провеждане на избори на тяхна територия

Създадена е Работна група "Избори"

Регионалният министър пък ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната, а здравният министър съгласувано с главния държавен здравен инспектор стрябва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Министрите ще информират премиера за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

На министъра на правосъдието се възлага издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че служебният кабинет ще назначи вицепремиер, който да отговаря специално за подготовката на изборите на 14 ноември. Изборите се предвижда да са две в едно - парламентарни и президентски. Вотът - и с машини, и с хартиена бюлетина.

Кабинетът назначава специален вицепремиер за подготовка на изборите

Кабинетът назначава специален вицепремиер за подготовка на изборите

Името на бъдещия вицепремиер ще се изясни днес