Министерството на външните работи на България е започнало работа по организирането на предстоящите на 14 ноември 2021 г. избори зад граница. Към момента е поискано съгласие от 55 от общо 128 държави, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

В рамките на подготовката на вота зад граница до момента МВнР е извършило още следните дейности:

∙ Създадена е Работна група "Избори"

∙ Установен е работен контакт с ЦИК

∙ Извършена е необходимата организация задграничните ни представителства да предоставят информация за ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19, които биха имали отражение върху организацията на вота, като тя редовно ще бъде изпращана на ЦИК

∙ Дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс

∙ На официалния сайта на МВнР, както и на сайтовете на отделните дипломатически представителства, е разкрита рубрика "Избори 14.11.2021 г.", в която се публикува важна информация, свързана с гласуването зад граница: https://mfa.bg/bg/izbori-2021. Конкретна информация за организацията на вота в отделните държави ще бъде публикувана и на сайтовете на дипломатическите и консулските представителства, както и в социалните мрежи.

Търсят се “пазители” за вота на 14 ноември

Търсят се “пазители” за вота на 14 ноември

Кампанията търси 12 000 души, колкото са и секциите в България

Припомняме, че това ще бъдат третите парламентарни избори и то за по-малко от една година. Този път обаче изборите ще бъдат 2 в 1 - парламентарни и президентски. До разпускането на 46-ото НС се стигна, след като беше провален и последният шанс за съставяне на редовен кабинет - БСП, които получиха третия мандат, както и в предишното 45-то Народно събрание, не успяха да излъчат правителство.

БСП върнаха мандата на 7 септември, а президентът Румен Радев обяви, че изборите ще се проведат заедно - на 14 ноември, когато парламентът насрочи президентските избори. Указът за разпускането на 46-то Народно събрание беше издаден на 16 септември.