БСП реши да даде възможност за качествен, професионален служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев. Това заяви на пресконференция след Националния съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви и решението - партията ще вземе мандата за съставяне на правителство на 5 май и ще го върне веднага.

"Президентът даде заявка, че има готов такъв кабинет. На 5 май БСП получава мандата и го връща, отговорността трябва да се поеме от новите политически сили, които пропиляха надеждите на хората", категорична е Нинова.

Не са водени разговори с президента за участие на хора от БСП в служебен кабинет. Със 106 гласа "за" е взето е решение, ако и когато Румен Радев реши да покани някой за служебен кабинет от левицата, това да става по устава на партията, чрез решение на НС, съобщи лидерът на БСП.

БСП връща мандата за съставяне на правителство

БСП връща мандата за съставяне на правителство

Предложението е одобрено със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се"

Преди крайното решение Корнелия Нинова подробно обясни какви са били дебатите по време на днешния 4-часов Национален съвет на партията.

"4 години се борим за промяната на модела Бойко Борисов и ГЕРБ, на последните избори по-голяма част от българите видяха в Слави Трифонов и "Има такъв народ" възможност за промяна. Изразихме подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Има предварително заявена позиция от трите партии, които са новите политически субекти, че няма да подкрепят позиция на БСП. Трите партии показаха политическа незрялост, всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединят за онези неща, които ни събират, не които ни разделя.

В тази ситуация в желанието си за промяна, мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство на БСП, макар и временно е невъзможно", обясни подробно аргументацията на партията Нинова.

По думите й, в продължение на часове са обсъдени всички варианти в четири точки.

Първо да се изведе България от кризата, като се направи чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че няма да срещне подкрепа, но показва готовност за ревизия на модела Борисов - това е било отхвърлено. Второ - прави се експертно надпартийно правителство с ясна програма и започват консултации с новите три политически субекти, въпреки позицията им, че няма да подкрепят. "Това можеше да е последен опит да се стабилизира страната, отхвърлено, защото крие рискове, които дълго са обсъждани", поясни Нинова.

Елена Йончева зове БСП да не приема третия мандат... ако го получи

Елена Йончева зове БСП да не приема третия мандат... ако го получи

Служебен кабинет щял да осветли корупцията

По думите й, експертно правителство може да е подкрепено от ГЕРБ и скрито от ДПС и отговаря на старите намерения на ДПС за програмен кабинет, но за БСП това е неприемливо.

Третият вариант, обсъден на НС, е да се вземе мандата, да се започнат консултации, да се дадат възможности на парламента да се вземат важни решения. Но този парламент изглежда неспособен на това, приема нетрайно и некачествено законодателство, което си е проличало по приемането на Изборния кодекс.

Също така приоритетите на БСП са напълно отхвърлени - ревизия на управлението на Бойко Борисов, социални мерки, Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система и нов Изборен кодекс. "Ако бяхме взели мандат, то това изглежда несигурно и нечестно към българските граждани", обясни Нинова.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, за да покажем че можем и имаме хора, но всички българи трябва да са наясно и губенето на време постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов, добави тя.

Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че той остава на власт. И другата възможност - да се върне веднага мандата, шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. "При тези варианти - БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет", обясни лидерът на БСП.

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Разграждането на едно авторитарно управление не е въпрос за красива стилистика - трябват не думи, а дела