Днес БСП ще вземе решение какво да прави с третия мандат. В студиото на БНТ Александър Симов, депутат от БСП, обеща това решение да се вземе открито, пред очите на всички, след обсъждане и решението няма да бъде обявено с пост във фейсбук нито с видеоизлъчване и по някакъв друг екзотичен начин.

Според Симов пред левицата стоят три основни варианта, а най-лесният вариант е да върнат мандата. Дори може да го задържат и по-малко време от ИТН, за които бе посочено, че са го държали 35 секунди. "Ние можем да го върнем за 32 секунди", посочи Симов.

Вторият вариант е да предложат правителство начело с Корнелия Нинова. "Това е ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност, в ситуация, в която всички бягат точно от отговорност, подчерта Симов.

Атанасов: Сега БСП трябва да чука на врати, но не и на нашата

Атанасов: Сега БСП трябва да чука на врати, но не и на нашата

У нас обаче продължава да "бъка от руски шпиони"

Третият вариант е БСП да предложи правителство с ограничен мандат до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав и премиер да бъде равноотдалечена фигура.

Не виждам ситуация в близко бъдеще, в която някоя партия може да получи абсолютно мнозинство, смята Симов относно перспективата за нови предсрочни избори, но БСП ще се бори за първа политическа сила през юли. Това е смисълът на политиката, категоричен е депутатът от левицата.

Кънчо Стойчев вижда трудно бъдещо управление при начертани червени линии

Кънчо Стойчев вижда трудно бъдещо управление при начертани червени линии

Дейността на следващото НС щяла да се определя от ГЕРБ, ИТН, БСП и ДПС

Александър Симов коментира обаче, че в държавата има работа за вършене, защото Борисов не си е тръгнал. ГЕРБ все още държи финансовата, административната, държавата мощ, а предсрочните избори биха били на живот и смърт. Самият Борисов каза, че той ще се върне на всяка цена, а той има цялата възможност за това, предупреди Александър Симов.

Ще върне или не БСП мандата за правителство: Двама „за“, двама - „въздържал се“

Ще върне или не БСП мандата за правителство: Двама „за“, двама - „въздържал се“

Кирил Добрев: Нинова се готви от години, ако сега не е готова – няма кога

Той разкритикува поведението на останалите партии в парламента, които от партии на протеста се били превърнали в партии на подмяната. "Мълчанието преди избори е предизборен ход, който ви донесе дивиденти, но мълчание след изборите не е ход, който дава яснота и то най-вече на гражданите", обърна се депутатите от "Има такъв народ" Симов. Като пример той даде липсата на подкрепа за мораториума, с което се е сблъскала БСП. Такава подкрепа получила седмица по-късно, но това позволило на Бойко Борисов да си направи поредната порция назначения.

"Разграждането на едно авторитарно управление не е въпрос за красива стилистика. Трябват не думи, а дела."

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

Партиите скептични за реализация на третия мандат

Партиите скептични за реализация на третия мандат

ГЕРБ призоваха БСП да върнат бързо мандата