Разумно за страната е да се направи правителство, очакванията са към Трифонов като втора политическа сила в парламента, коментира пред БНР председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Има няколко аргумента за това. Може би най-силните такива са социалните и икономическите антикризисни мерки, които трябва да се вземат, особено засилени в последните дни от тревожните данни за покачване на цените, поскъпването на газа с 16%, поисканото увеличение на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови елементи към досегашните проблеми с кризата, за нас това е първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство".

"В петък имахме среща с работодателските и синдикалните организации - заедно- за пръв път ги виждам така единни. Абсолютно единни бяха, че на България й е нужна стабилност, сигурно управление и бързи антикризисни мерки за спасяване на икономиката, домакинствата, хората на труда."

"За нас това минава през актуализация на бюджета, защото досегашните мерки изтичат. За да се заложат допълнителни мерки и тяхното финансиране, това трябва да стане по законовия и правов ред в една парламентарна република - през парламента", посочи тя.

БСП, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха 2 конкретни решения

БСП, синдикати и работодатели се срещнаха и взеха 2 конкретни решения

Първото е парламентът да задължи Министерски съвет да внесе актуализация на бюджета

Според Нинова стабилно правителство е необходимо и заради Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е изпратен от досегашното правителство до Брюксел в окончателен вариант, а срокът за това изтича на 30 април. Тя оясни, че БСП има конкретни предложения по него и са настоявали той да бъде разглеждан в парламента няколко месеца преди изборите, но от ГЕРБ са отказали.

"На срещата с работодателите и синдикатите постигнахме абсолютно единодушие Народното събрание да приеме решение, с което да задължи правителството на Борисов в оставка да внесе Плана за възстановяване и устойчивост такъв, какъвто е - с пълното съзнание, че той има много пропуски и слабости и може да бъде много по-добър - за да спазим срока и България в най-кратко време да получи тези средства за възстановяване от кризата. А в разговорите с Брюксел да се остави една отворена врата за допълнителни предложения и подобрения, за което има възможност".

БСП ще предложи промени в Изборния кодекс между първо и второ четене. По думите на Нинова левицата е подкрепила на първо четене Изборния кодекс на "Има такъв народ", защото в него са заложени и част от предложените от БСП политики като видеонаблюдението, активната регистрация и машинното гласуване.

В БСП виждат нови възможности за облагодетелстване на властта от Плана за възстановяване

В БСП виждат нови възможности за облагодетелстване на властта от Плана за възстановяване

Това щяло да стане чрез санирането, строежите и изграждането на инфраструктура

"Що се отнася до електронното гласуване и гласуването по пощата, държавата ни не е готова за такава сериозна реформа. Ето, все още нямаме електронно правителство, а за да се пристъпи към гласуване по пощата, трябва първо да се изчистят списъците от "мъртвите души". А ако сега се правят предсрочни избори, дори няма време да се осъществят тези реформи", обясни Нинова.

"Ние 4 години искаме разграждане на модела на управление на ГЕРБ. През тези години бяхме категорична опозиция, внасяхме 5 вота на недоверие, направихме над 1 300 алтернативни предложения на законите на ГЕРБ. Ако погледнете във времето, ние сме единствената партия, която по никакъв начин не е подкрепяла или договаряла каквато и да е помощ от ГЕРБ или някаква колаборация."

"Това ни прави автентична опозиция и никак не ни е трудно да следваме такава линия, която е принципна. Мисля, че беше принципно и отношението ни към мораториума. Ако искаш да разграждаш този модел, то трябва да си отвориш очите, че в момента той се окопава във властта за следващите 5 години. Нищо по-логично нямаше от това, новите политически субекти, които искаха промяната, да подкрепят това наше предложение. Що се отнася до другата част на пленарната зала, към ГЕРБ също сме последователни в нашите действия", коментира тя.

Даниел Митов: Има по-важни проблеми от Изборния кодекс

Даниел Митов: Има по-важни проблеми от Изборния кодекс

Кремъл иска да дестабилизира демокрациите...

Председателят на БСП заяви още, че Бойко Борисов е разбил доста партии и е наложил практиката да си купува депутати от други формации през последните 11 години като част от неговия порочен модел на управление.

"През 4-те години откакто съм председател, той не спря да опитва да прави това и в БСП. Е, не му се получи. Имаме факти за договорки с вътрешната опозиция - на обществени поръчки, на едни десетки милиони за една дупка във Варна и т.н. Това няма как да стане с БСП. Тази линия на политика - на безкомпромисни действия срещу задкулисието - беше препотвърдена на прекия избор от над 80% от членовете на БСП".

За отношенията на БСП с президентската институция Нинова е категорична, че "те не са такива, каквито бяха представяни, манипулирани и внушавани - че едва ли не водим страшна война. Това беше изкуствено създаден въпрос, за да се удари БСП по времето на предизборната кампания. Ние бяхме принципни и последователни. Казахме, че веднага след парламентарните избори ще изразим подкрепа, защото по време на избори за депутати не се правят номинации за президент и вицепрезидент."

Корнелия Нинова коментира още, че процедурата по връчване на трети мандат е изключително и само в правомощията на президента Радев и ако той бъде връчен на БСП, партията ще свика заседание на Националния съвет, на което ще се реши как ще процедира.

Радев пита БСП готови ли са за кабинет, Нинова решава, ако получат третия мандат

Радев пита БСП готови ли са за кабинет, Нинова решава, ако получат третия мандат

БСП да е пресечна точка в Народното събрание, иска Румен Радев