Президентът Румен Радев очаква от БСП да търсят онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели и на отговорност чрез ефективен диалог в 45-то Народно събрание, защото то е гарантът, който трябва да произведе новия кабинет.

За това държавният глава настоя пред третата политическа сила в Народното събрание - БСП по време на консултациите за съставяне на новото правителство.

По думите му консултациите са важни заради хилядите български граждани, които са подкрепили БСП и с нея свързват надеждата за по-социална и справедлива България. Вашият дългогодишен опит и традиции в момента са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозният законодателен дневен ред, от една страна, а от друга страна, заради очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа, подчерта Румен Радев.

Той посочи, че предизвикателствата пред страната са значими и те изискват съставяне по най-бързия начин на отговорно и оперативно управление. В същото време този кабинет не може да бъде плод на безпринципна коалиция обаче, подчерта държавният глава.

Радев иска да чуе мнението на БСП за това на кого да бъде даден третия мандат, какъв е диалогът на социалистите с другите политически партии и готовността им за съставяне на кабинет. Без диалог, координация и консултации това е изключително трудна задача, подчерта Радев.

БСП имат последователна политика, ясни и конкретни решения по всички въпроси. Може би ни помага това, че сме отстоявали политиките по въпросите, които поставихте, обърна се Корнелия Нинова към държавния глава.

Нинова внимателна с изводите за мнозинство

Нинова внимателна с изводите за мнозинство

БСП не участва в сценарий, а си има позиция

Сега е необходимо да се състави стабилно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен, подчерта Нинова. БСП биха подкрепили "Има такъв народ" само при условия, заяви Нинова и изброи решенията от събота на Националния съвет - преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза, да се започне обективна и задълбочена ревизия, бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и развитие и нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите.

Ако третият мандат е при нас, тогава ще решим какво да правим, каза още Нинова.

БСП не разменя подкрепа срещу мандат от Радев

БСП не разменя подкрепа срещу мандат от Радев

Не предлага и министри на ИТН, ако бъде поканена на разговори