Право на президента е да определи на кого ще връчи третия мандат. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя призова червените бързо да върнат мандата.

Ясно е математически, че без ГЕРБ и ИТН не може да се състави правителство, подчерта депутатът от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов има решение да не управлява с БСП, а и хората на Слави Трифонов не искат да са в коалиция с червените. Няма смисъл мандатът да се бави, убедена е Атанасова. Всеки ден на Народното събрание е възможност, по думите й, да се приемат лобистки закони. Парламентът се занимавал с оцеляването на политическите партии и с предизборната им кампания.

Третият мандат отива при БСП

Третият мандат отива при БСП

На 5-ти май Румен Радев ще го връчи

За "Демократична България" е очаквано, че президентът Румен Радев е решил да връчи третия мандат на БСП. Не можем да подкрепим правителство с мандат на БСП, заяви в кулоарите на парламента Христо Иванов. Тази наша позиция остава непроменена, допълни той. БСП няма ясна програма, която би могла да реши проблемите, които поставят българските граждани, подчерта лидерът на "Да, България".

За него изборите са неизбежни. В пленарна зала, по мнението му, се прави повече кампания, отколкото законодателство.

ИТН отказват да стават заложник на псевдоподкрепа

ИТН отказват да стават заложник на псевдоподкрепа

Как ИТН да работи в парламент, който не задкулисно, а предкулисно саботира работата си

Нека да видим какво ще направи БСП. Това заяви от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след като стана ясно решението на президента Румен Радев да даде третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

Той напомни, че от ДПС са изразили вече своята позиция и тя е съобразена с разчитането на изборните резултати - българските избиратели избрали промяната. ДПС няма да подкрепят партиите на ГЕРБ и БСП, които загубили изборите. Връчването на трети мандат не случайно е предвидено в Конституцията и с оглед на това би било добре тези, които получат този трети мандат, да се опитат и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики, категоричен бе Карадайъ.

ДПС тепърва очакват позицията на БСП и според тяхната позиция ще се види как ще се развиват процесите. Иначе според Карадайъ страната отива към, предсрочни избори.

По отношение на гласуваните промени за образуването на избирателни секции в чужбина, Карадайъ бе лаконичен, че Конституцията не прави разделение между българските граждани независимо къде се намират те.

Депутати смятат, че се отива на нови избори

Депутати смятат, че се отива на нови избори

Ако партиите на протеста излъчат кабинет, той ще бъде задушен

БСП трябва да опита да състав кабинет, защото най-малкото те са системна партия, не са импровизатори. От това какво ще предложат за състав на кабинета също могат да се направят изводи за кадровия им потенциал. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ИСМВ Татяна Дончева пред журналисти в кулоарите на парламента.

На въпрос дали би подкрепила мандат на БСП тя отговори така: За мен като персона важен е кадровият потенциал. Не ме интересува дали са партийни активисти или са граждани без партийна принадлежност, важното е те да стават. "Що се отнася до реалните шансове, мисля, че отговорът в залата ще ви даде възможност да си дадете отговора на много въпроси по време на предизборната кампания - кой с кого, от кога и защо има договорки, така че да почакаме", призова Дончева.

ДПС не се бъркат във волята на държавния глава за третия мандат

ДПС не се бъркат във волята на държавния глава за третия мандат

Хамид Хамид не коментира изказването на Борисов

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%