Членове на Националния съвет на БСП се събраха вече на "Позитано" 20, за да решат какво ще правят с мандата за съставяне на правителство, който ще им бъде връчен на 5 май от президента Румен Радев. На влизане имаше няколко коментара от депутати и членове извън парламента, както и от опозицията на лидера Корнелия Нинова в самото БСП.

Пръв Кирил Добрев коментира, че е дошъл да види каква е готовността на ръководството - да поеме мандата - да го реализира или да го върне. Той се надява, ако се вземе мандата, да се представят политики и лица и да се търсят партньори. По думите му "Корнелия Нинова се готви за този мандат от години, ако сега не е подготвена - няма кога". Самият Кирил Добрев каза, че се занимава с други неща и няма амбиции за премиер.

Третият мандат отива при БСП

Третият мандат отива при БСП

На 5-ти май Румен Радев ще го връчи

Антон Кутев коментира, че няма вариант партия, която е загубила изборите, да търси вариант за подкрепа. "Времето за БСП беше преди изборите, сега най-доброто решение е да се обърне към избирателите на БСП", допълни той. Калоян Паргов добави, че ще се обсъдят всички вариант - да се върне веднага мандатът, да се опита да се говори след 5-6 дни, да се види има ли чуваемост за приоритети.

Елена Йончева зове БСП да не приема третия мандат... ако го получи

Елена Йончева зове БСП да не приема третия мандат... ако го получи

Служебен кабинет щял да осветли корупцията

"В момента в парламента е меко казано разочароващо, няма чуваемост за обединение около важни неща за страната и държавата", смята Паргов. Той се спря на словото на председателя Корнелия Нинова от митинга за 1 май днес и на думите й, че партийците трябва де се заменят с визионери.

"Но има ли съгласни и ще се намерят - предстои да видим. Въпросът е да се поеме отговорност, но и зависи от останалите политически сили", каза още Паргов.

Той уточни, че за БСП експертен кабинет винаги е вариант, тъй като всяка политическа сила говори за експерти. На кръглата маса неговата позиция ще е, "че това, което се чува, в НС не го обнадеждава за възможностите за съставяне на правителство и в тази връзка мисли по-скоро да се върне мандата". "Най-правилното нещо се случва в БСП", според Явор Божанков.

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Разграждането на едно авторитарно управление не е въпрос за красива стилистика - трябват не думи, а дела

"Това е колективно решение, което не се взема в някой офис, от вожд и обявено във Фейсбук, където хората трябва да се информират за бъдещето на България. Ако зависи от нас, страната би имала ясно и отговорно управление, но ние сме трета политическа сила", каза депутатът.

След нови избори той не очаква БСП да бъде изместена, а да си подобри резултата, всяко друго нещо би било тежка загуба.

В БСП разтревожени: Връщането на мандата е подмяна на промяната

В БСП разтревожени: Връщането на мандата е подмяна на промяната

Задкулисието се прероди в нов образ

Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха.

Вторият мандат отиде при партия "Има такъв народ", които го върнаха веднага.

Партиите са скептични за третия мандат. От ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия трети мандат.