Слави Трифонов много сбърка. Той можеше да направи правителство и в момента, в който го бламират, да напусне триумфално парламента като победител. Това заяви пред bTV политологът Румяна Коларова по повод върнатия мандат от страна на ИТН.

Според нея е трябвало Трифонов да покаже, че може и има готовност да направи кабинет. По думи на Коларова обаче той си е подвил опашката.

Тя заяви, че в момента старите партии в парламента може да издевателстват над ИТН. Истинската позиция била Трифонов да направи правителство и да влезе в парламента, защото е можел да заплаши тези три партии, че може да напусне парламента и тогава те щели да останат в много негативна светлина.

"Има такъв народ" предпочитали да са господари на мълчанието

"Има такъв народ" предпочитали да са господари на мълчанието

Този период трябва да приключи и да се излъчат ясни послания, убеден Петър Курумбашев

Ако беше бламирано правителството му, щеше да излезе като победител, категорична бе Коларова.

От своя страна политологът Даниел Смилов е разтревожен, че ИТН са отказали мандата много остро и рязко и не е станало ясно каква е тяхната управленска алтернатива - кои ще са задачите им и кои ще са лицата.

Той бе категоричен, че се върви към предсрочни избори. Няма консолидирано мнозинство в този парламент, ако имаше, то щеше да излъчи правителство, отбеляза Смилов.

Според него избирателите на Слави Трифонов са представители на "антиестаблишпмънт вота и не се интересуват от политика". Резултатите от референдума обаче не били управленска програма.

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Ако ИТН направят правителство сега, щели да са зависими от доказано компрометирани политически субекти