Пред страната стоят важни проблеми за решаване и беше грешка, че новите партии в парламента отказаха поканата за преговори по съставяне на правителство. Такава позиция изрази пред БНТ Даниел Митов, предложеният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС.

По думите му, от коалицията са се опитали да постигнат консенсус, той като в подобни случаи дори врагове сядат на една маса и си говорят.

"Не трябва да хвърляме камъни един върху друг. Като гледам какво се случва в парламента ми става тъжно. Вместо да дебатираме здравна криза, икономическите мерки след последствията от пандемията, ние се занимаваме с Изборния кодекс. Гласуване по пощата, което няма как да се случи технически." - посочи Митов.

По думите му, за да се въведе електронно гласуване трябва да се покрият много критерии и няма начин в тези месеци това да стане.

Даниел Митов: ДБ се държат политически незряло

Даниел Митов: ДБ се държат политически незряло

Сега в момента могат да отидат да преговарят с БСП и с ДПС

Според него, партиите, които отказаха поканата, или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост.

"Винаги има шанс, ние бяхме длъжни пред избирателите си, в името на това да има стабилен кабинет и управление на държавата в труден за нея момент. Бяхме длъжни да предложим кабинет." - коментира Даниел Митов.

Той добави, че посланието "Даниел Митов премиер" има няколко посоки - ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране.

СДС: Кабинет с Даниел Митов начело ще има ясна евроатлантическа ориентация

СДС: Кабинет с Даниел Митов начело ще има ясна евроатлантическа ориентация

ДБ първо да изслуша предложението…

"Беше жест от страна на Борисов, той отстъпи встрани и показа воля да даде възможност за разговори в друг формат. Това, което ни интересува е държавата да има стабилно правителство и българската демокрация да функционира, да отговорим на очакванията на близо милион български избиратели." - отбеляза Даниел Митов.

Той бе категоричен, че проведените на 4 април парламентарни избори са били легитимни.

Даниел Митов коментира и събитията в Чехия и Украйна.

"Кремъл си е поставил задача да дестабилизира демокрациите по всякакъв начин. Нямам информация, за да кажа нещо по случая "Гебрев", не винаги нещо, по което се работи, може да става публично веднага." - поясни Даниел Митов.