Претърпяхме тежка загуба, но парадоксално сме незаобиколима сила в парламента. И това Корнелия Нинова смята за използва в полза на демонтаж на модела Борисов.

В студиото на БНТ лидерът заяви, че БСП е готова да даде подкрепа за правителство на господин Слави Трифонов по определени политики. Тя отрече това да е заявка за коалиция, но в името на демонтажа и разграждането на авторитарния модел, наложен в последните десет години.

Малко по-късно Слави Трифонов написа няколко реда в социалната мрежа Фейсбук, с които благодари на гласоподавателите си.

Припомняме, в първата си изява след нощта на изборите премиерът Борисов предложи десетина "дежурни депутати" за съставяне на правителство на Слави Трофонов, макар и бройката им да беше намалена след това от вицепремиера Томислав Дончев до двама - трима. Вчера пък и от ДПС обявиха, че са готови да подкрепят правителство на спечелилите партии антистатуквото.

В момента в парламента вече БСП не са сами в тези си усилия, както е било в 44-то Народно събрание. "Сега може и да се съберем, а ако Слави Трифонов предложи кабинет, ние можем да дадем подкрепа по определени политики", бяха точните думи на Корнелия Нинова, която допълни: "Могат да се правят всякакви провокации в публичното пространство, но ако сме принципни и последователни, би трябвало да успеем."

Слави Трифонов отговаря на поканата на Нинова: Късничко е да бъдете котаракът Леополд

Слави Трифонов отговаря на поканата на Нинова: Късничко е да бъдете котаракът Леополд

Той е категоричен, че двамата стоят от двата бряга на реката

Не трябва да се заблуждаваме, че Борисов си е отишъл, предупреди Нинова, според която "еуфорията, че моделът Борисов е съборен е прибързана, моделът Борисов е само е разклатен".

Той използва последните дни да осребрява властта и да се окопава на втори и трети ешалон, посочи Нинова.

Кирил Добрев: Нинова да се оттегли с извинение

Кирил Добрев: Нинова да се оттегли с извинение

Братоубийствените войни в БСП са причина за загубата на изборите

Според нея сега едни бързи предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон. "Все още всичко е в негови ръце. Той е проникнал дълбоко в тъканта на институциите и обществото." Предсрочните избори биха били няколко месеца безвремие, а два месеца на служебен кабинет не може да разгради този модел.

Чистенето от врага с партиен билет остави треньора без отбор

Чистенето от врага с партиен билет остави треньора без отбор

Поколението "Слави Трифонов" изпрати столетницата в заслужена пенсия. От червените зависи дали това " пенсиониране" ще е просто творчески отпуск или ще се превърне в сто години самота

Те не са изключени, затова и Нинова "преспала една нощ" и решила да не си подава оставката като лидер на БСП, за да не хвърля и партията в избор за лидер в екстремен момент за държавата. "Оставка на председателя на БСП сега означава три месеца да правим избори точно в тези месеци, които са изключително важни и ключови за страната. Точно в тях от БСП зависят много неща. А може и да се стигне и до предсрочни избори. В момента сме ключов фактор", обясни Нинова.

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Корнелия Нинова зове за единодействие анти ГЕРБ още сега

Другите лидери и партии да излязат с декларация срещу концесията на летище "София"

Сега вече по думите й се разсейват и последните съмнения, внушавани преди всичко от "вътрешни на БСП хора" за задкулисно стискане на ръцете между БСП и ГЕРБ. "Коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна", заяви Нинова и определи като тежка битката на партията на два фронта - и навън, и вътре в самата партия.

Четири години не спират опитите за коалиция с ГЕРБ, е, няма да стане.

Големият въпрос пред БСП според Нинова: Защо въпреки всички усилия, хората ни приеха за част от статуквото, защо не ни възприеха като различни. Искам да чуя мнението на структурите. В такива моменти е важно да си чуеш хората. Също е важно да чуем какво мислят хората и за настоящата ситуация.

Румяна Коларова: Заради загубата на БСП цялата партийна система може да рухне

Румяна Коларова: Заради загубата на БСП цялата партийна система може да рухне

Явно Корнелия Нинова не е за тази партия БСП, смята Мария Пиргова

Нинова не е готова и с отговор на въпроса дали електорална мощ на Радев е преляла към други партии. "Нека си направим анализите, не мога да преценя в момента."

Дали президентът ще връчи третия мандат в БСП е обаче решение единствено на президента Румен Радев. "Ние четири години не се месим в неговите решения, и мисля че това трябва да продължи така. Неговите решения са си негова собствена отговорност", заяви лидерът на БСП и посочи, че до този момент държавният глава не им е искал кадри и БСП няма нагласата да му предлага такива дори и за едно служебно правителство.

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Би било опасно разговорът за формиране на ново правителство да бъде обвързан с конституционния дебат