Резултатите от вота са символът на преформатирането на политическата система. Вървим към нов модел, който следващите години ще стане ясен. Ще трябва да направим серия избори. Това заяви пред БиТиВи политологът Мария Пиргова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще трябва да отстъпи вероятно крачка назад, за да избегне служебното правителство до президентските избори. Ще видим мъдростта на Бойко Борисов и на президента Румен Радев със своите оферти. Ще видим мъдростта и на двамата, повтори политологът Мария Пиргова пред БиТиВи.

Според Румяна Коларова не дали Бойко Борисов, а дали останалите партии са готови (за съставяне на правителство - б.р.). Президентът ще задава тайминга. По конституция има възможност да дадеш месец и повече от месец на първата (политическа сила спечелила вота, но с недостатъчно гласове за съставяне на кабинет - б.р.), след това - на втората политическа сила, ако те искат да формират кабинета. Президентът ще бъде извън игрището, обясни тя.

В коментар за изборните резултати тя обяви, че големият проблем за българската партийна система е БСП, не само големият загубил. Тя е основен стълб, цялата партийна система може да рухне. При рухването на НДСВ основната тежест не беше към партийната система, тогава имаше и БСП и СДС, обясни тя. Сегашните резултати на БСП са насочени към парламентаризма. БСП отбелязва загубата. Като опозиция парламентът не си е свършил работата.

Според Мария Пиргова явно този лидер (Корнелия Нинова) не е за тази партия (БСП). Второ - БСП не само не оглави протестите, тя остана в страни от протестите, хората не могат да я възприемат като алтернатива на ГЕРБ. БСП не подкрепи Радев при обявяването му, че ще се кандидатира за втори мандат, обясни тя грешките на левицата. БСП не намери никаква периферия. Около 6% е традиционен резултат за партията в чужбина, според нея.

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция
Обновена

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция

ВМРО остава под 4%, следвани от БНО, която даде листитите на Васил Божков

По думите на Румяна Коларова президентът постави в цунгцванг (неблагоприятно положение за играча, който е на ход) БСП. Всеки ход беше погрешен. Освен Нинова, и президентът носи отговорност за това състояние на БСП.

Слави Трифонов знае, че неговата партия е еднодневка. Подобни формации изкарват един мандат, или 2 години. Начина, по който е възникнала партията, тя няма стратегическа перспектива. Той физически, психически, по социален профил не е такъв тип човек, обясни Коларова.

По думите й има две интерпретации, които не са верни. Едната е да приемем Слави като победител, а той има процентите като на БСП, на партиите на протеста.

Винаги, когато се правят кабинети, политиците са поставени в безизходица. Не бих препоръчвала никоя партия да предизвика предсрочни избори, защото рискува да намали и сегашните си резултати.

Мария Пиргова смята, че трудно ще бъде съставянето на правителство, но идва гражданското общество.

Според Румяна Коларова отговорността сега е да се възстанови парламентаризма.