Депутатите от Комисията по правни въпроси се скараха за избирателните списъци. Ние трябва да дадем стимул на българските граждани в чужбина да си дадат адреса, настоя председателят на 45-то Народно събрание Ива Матева по време на парламентарната правна комисия.

Недопустимо е в България личната карта да струва 18 лева, а в чужбина да бъде 20 евро, посочи Матева. Няма как да бъдат стимулирани българските гражданин да отидат в посолствата за смяната на личната карта. Трябва да помислим как да помогнем на хората да заявяват своите адреси, за да няма дописвания в изборния ден, настоя тя.

От ВАС питат Съда на ЕС за видеозаснемането на изборите ни

От ВАС питат Съда на ЕС за видеозаснемането на изборите ни

Доколко и какви лични данни биха се събрали при едно евентуално видеозаснемане

От ИТН настояват за пълен одит на избирателните списъци. Нека да не действаме прибързано, да помислим какво правим, призова парламентарният шеф.

Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че в последните 30 години заради различни съображения не се правили нищо за избирателните списъци. За дописванията не предлагаме нищо друго освен сегашния ред за дописвания, обясни Зарков. За гражданската регистрация е нужна цялостна реформа, но ние нямаме времето и възможността да я осъществим посочи депутатът.

Намаляват състава на ЦИК

Намаляват състава на ЦИК

Членовете вече ще са 15 и ще се назначават с указ на президента

Един от най-големите проблеми е, че ние нямаме точна информация за това колко хора са в чужбина, къде живеят и къде се намират, отчете Крум Зарков. БСП настоя да бъде създаден активният избирателен регистър, който да бъде щадящ и да не затруднява хората.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков недоумява защо въпросът за избирателните списъци да бъде извън Избирателния кодекс. По думите му за избирателните списъци е невъзможно човек да няма постоянен адрес. Ако сме толкова несъстоятелни, може да се обърнем в партньорските държави и ще ни направят избирателни списъци за много бързо време, категоричен бе Чолаков.

По-късно комисията реши машинното гласуване да е задължително в секциите с над 300 избиратели.

Промените в Изборния кодекс няма да доведат до нещо съществено

Промените в Изборния кодекс няма да доведат до нещо съществено

Обстановката в Народно събрание като предизборна