Инициативен комитет, състоящ се от 120 доброволци, които са следили гласуването за парламент в секциите в Турция, подава сигнал в прокуратурата срещу 14 членове на ЦИК за нарушение на Изборния кодекс. Причината - в деня на изборите, когато те следят в абсолютно всички секции за гласуване и виждат най-различни нарушения, ЦИК издава решение, с което позволява да се попълват декларации за гласуване отвън.

Това обясни на пресконференция в БТА днес Константин Бачийски, доброволец и общински съветник от Бургас от партия "Средна европейска класа".

Опашки и хаос с декларациите за гласуване в Турция

Опашки и хаос с декларациите за гласуване в Турция

По традиция там гласуват най-много български граждани

Сред нарушенията, които доброволците виждат на място са, че се набутват бюлетини, това е причина за гласуването на 2000 души в секция, докато в България в секция гласуват 200 души. Засечено е гласуване на един човек с много карти, основен проблем - попълване на декларация, която е абсолютно забранено да се гласува вътре в секцията, а те се попълвали отвън. В последния момент българското външно министерство изпраща указание как вече попълването на декларацията може да се случва отвън секциите в Турция. От МВнР отговорили, че са получили указания от ЦИК, обясни Бачийски.

Подадена е жалба веднага от българските доброволци, но и досега тя не е разгледана от ЦИК. Инициативният комитет разполага и с доказателства - снимки, видеа и предварително попълнени декларации.