"Българският народ прави едно и също през десетина години. Това е съвършено същото - Борисов е Слави Трифонов, това е едно и също като политическо явление, но вече не го прави толкова убедено, защото го е виждал.".

Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Няма никаква нужда от преучредяване на държавата - това е политически лозунг, просто има ротация във властта. Според Симеонов предложения като това за кръгла маса създават илюзията, че винаги трябва да започваме отначало.

Той направи асоциация със Сизиф - с тази илюзия през десет години ние избираме един голям нов да изчисти предишния голям нов. Сегашният модел на управление не за тотално изчерпан, но за доста износен. Протестът се материализира с резултата от вота в урните. Имаме силни протестни партии, имаме и силен ГЕРБ, каза Симеонов.

Андрей Райчев вижда индикации за избори през юли

Андрей Райчев вижда индикации за избори през юли

За социолога нов парламентарен вот би бил голям риск

За варианта на ГЕРБ за съставяне на кабинет, думите му са: "интересно е дали ще имаме плакатно правителство, което да изглежда прекрасно, защото се знае, че няма да просъществува или сериозен опит да се прави кабинет".

Възможно е трите партии от протеста да направят правителство, като приемат ненатрапчивата, по думите на Корнелия Нинова, подкрепа на БСП.

Пред "Има такъв народ" на Слави Трифонов има два пътя - или да заприличат на част от играта, приемайки подкрепата на БСП или да отидат на нови избори. И двете опции са стрелба в тъмното в момента, смята политологът.

Янаки Стоилов учуден от подкрепата, която Нинова дава на Слави Трифонов

Янаки Стоилов учуден от подкрепата, която Нинова дава на Слави Трифонов

Той вижда правителство с кратък хоризонт до президентските избори

На теория има опция вълната за партия "Има такъв народ" да продължи нагоре, но няма гаранция дали младите гласоподаватели при избори през лятото младите хора могат вместо да гласуват, да пият бира в парка, отбеляза политологът.

Мълчейки, Слави избягва това, което Хаджигенов направи, коментира Първан Симеонов. "Очевидно Слави Трифонов става политик и не прави грешките на много други като него", каза Симеонов.

Слави Трифонов между Нероден Петко и Неродената мома

Слави Трифонов между Нероден Петко и Неродената мома

В края на приказката за Неродената мома героите са: царят, скитницата измамница и Бабиното момиче, чийто думи се нижат като маргаритни зърна и увличат всички. А по средата е залогът Конституцията

И вариантът Беров, и вариантът Орешарски са известни, когато партиите се дръпват и предлагат експерти, допълни Симеонов. По думите му ситуацията с коронавируса обаче е показала "колко страшно нещо е, когато експертите бъдат оставени да властват" и да се отчитат само пред собствената си съвест, която някои експертни среди са "позагубили".