Няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност. За мен лошият вариант е отиване веднага на избори. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БНТ.

Според него предсрочните избори не са практика за България. "Господин Борисов три кабинета направи и той не каза - "абе, вижте какво, резултатът не ми харесва". Ако отидем на избори и ако получим сходен резултат, още веднъж ли ще отидем на избори", запита Христов.

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Победа въпреки всичко отчитат от ГЕРБ, за Дончев вече е време за решения

Българските граждани дали много сложна задача на политиците

Той посочи, че винаги може да се иска повече. СДС са критикували ГЕРБ, но като цяло управлението било стабилно. Могло и повече да се направи, но това не е основание да се зачеркне всичко и да се започне управление с левите формации.

Румен Христов заяви, че ако има съставен кабинет, СДС ще участват в него. Тепърва предстоят разговорите, но ние сме длъжни към нашите избиратели да подходим сериозно, включително и по отношение на номинацията за председател за Народното събрание, за който имаме предложение, обясни Христов, като обаче не посочи конкретно име.

ГЕРБ/СДС ще имат и много сериозно предложение за съставяне на кабинет.

Лидерът на СДС поиска Движение "България на гражданите" да бъде изключено от ЕНП. Друг бил въпросът какво правили те в Реформаторския блок и ЕНП.

В коалиция ГЕРБ/СДС има много сериозна експертиза и опит. Ако разсъждаваме прагматично и в интерес на държавата, една коалиция около ГЕРБ би била полезна, защото ще се ползва експертизата и макар не с резултат, който се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, обясни Христов.

Партиите в момента нямали никакъв план

Партиите в момента нямали никакъв план

Първан Симеонов и Стойчо Стойчев: Бързите нови избори няма ли да уплашат обществото от хаоса

По думите му биха могли да се водят преговори за коалиция, но това е ангажимент на по-голямата политическа формация. Той предполага, че Слави Трифонов ще подходи сериозно, но всичко е въпрос на допълнителни разговори за това кого да подкрепят от ГЕРБ/СДС.

Румен Христов посочи, че ролята на президента е важна и той е човекът, който избира коя ще бъде третата политическа сила, която евентуално ще получи третия мандат. Ако искаме бързи избори - даваме мандата на БСП, а ако искаме по-дълъг хоризонт на това управление и ако Слави Трифонов не формира правителство, го даваме на Демократична България, обобщи лидерът на СДС.

Любен Дилов не очаква депутатите на Слави да не намерят и кламер в шкафовете на Борисов

Любен Дилов не очаква депутатите на Слави да не намерят и кламер в шкафовете на Борисов

ГЕРБ да предложи кабинет, съобразен с вота на хората, убеден Дилов-син