12 г. по-късно се връщам като депутат в парламента, защото ангажиментите ми към партия Гергьовден и линията следвана последните 10 г. със СДС ме доведе до тези избори с ГЕРБ. Това заяви пред БТВ депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син. "Българският народ е много мъдър и създаде безпрецедентна ситуация, това е много хубав тест - или ще се справим, или не и тогава следват нови избори", коментира Дилов.

Той очаква ГЕРБ да предложи кабинет, съобразен с вота на хората. "Предполагам, че Бойко Борисов е готов с кабинет, има гражданска листа, аз няма да съм номинация за премиер", каза още той.

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Той отказа коментар и за призива на Нинова

По думите му, "това, което се е случило - 5 поредни парламентарни избори ГЕРБ печели, броени седмици остават до рекорда на Станко Тодоров за най-дълго управлявал премиер". "Този исторически резултат на ГЕРБ ги задължава да подходят рационално... както и да стане предаването на властта...", анализира Дилов - син.

Весело му е на Любен Дилов пред централата на ГЕРБ

Весело му е на Любен Дилов пред централата на ГЕРБ

Да помислим колко ще ни струват още едни избори

Той припомни "как влязоха парламентаристите на Царя след правителството на Иван Костов и "шкафовете бяха празни - и кламер нямаше, никаква приемственост" и правителството е трябвало да се справя, както намери за добре. На въпрос - ако Слави Трифонов отвори шкафовете, той може ли да се надява "да намери кламерите", Любен Дилов заяви, че по-скоро да, тъй като ГЕРБ са отговорна партия.

"Историята е велика и му връща, и го праща там, където е очаквал най-малко да бъде. Това обаче е човек, който като му се възложи работа, иска да я свърши най-добре. Надявам се, че ще подходи с отговорност", коментира още Дилов за бъдещото поведение на Слави Трифонов.

Трифонов благодари на гласоподавателите си

Трифонов благодари на гласоподавателите си

Отново в социалната мрежа Фейсбук

"И Борисов, и Слави Трифонов са очевидни лидери, и то от малки", анализира сблъсъка между двамата Любен Дилов. И пред двамата предстоят сериозни изпитания, а Борисов е показал, че се е справил с такива, добави той.

На въпрос ще бъде ли той топлата връзка между ГЕРБ и Слави Трифонов, Дилов - син отговори, че неговите ангажименти са към Бургас и сферата на културата, както и амбиция да създаде български институт по подобие на "Гьоте" и "Алианс франсез".

"Три кризи има да решават политиците сега и най-малкото разколебаване ще изпрати хората отново на избори, което би струвало скъпо, но няма нищо лошо в това", заключи той.

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Плевнелиев: Популистите са във възход - ще платим висока цена

Радев, Слави, ДБ и "Изправи се.бг! Мутри вън!" - България е заразена от популизма

Припомняме, в първата си изява след нощта на изборите премиерът Борисов предложи десетина "дежурни депутати" за съставяне на правителство на Слави Трофонов, макар и бройката им да беше намалена след това от вицепремиера Томислав Дончев до двама - трима. После пък и от ДПС обявиха, че са готови да подкрепят правителство на спечелилите партии на антистатуквото, а на следващия ден такава заявка бе дадена и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тази сутрин математикът проф. Михаил Константинов заяви, че очаква правителство на ИТН с подкрепата на 240 депутати или поне да няма нито една партия яростно против.