Управлението на държавата е отговорно поведение, а победата и загубата на изборите нямат толкова голям смисъл. Големият въпрос е да се върви нагоре. След изборите ще видим много роли кой как ще служи на народа. Така коментира президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БТВ резултатите от изборите. Той благодари на младите хора, че са излезли да гласуват и добави, че никога не е чакал толкова време на опашка, за да гласува.

"Сега на ход са политиците, заявката за промяна е повече от ясна, оттук нататък предстои тя да бъде реализирана. Всички българи трябва да си дадат сметка какво се случи и за това, че голямата битка не е от ляво и дясно, а между демократи и популисти. По целия свят сблъсъкът днес е този", обясни Плевнелиев.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

По думите му, "тези избори са спечелени от ГЕРБ, която е първа политическа сила, а от друга гледна точка продемократичните партии са все още мнозинство в България". Като "популистките партии във възход, а демократическите надолу" - определи той политическата ситуация и изброи популистите в България - "президент популист Румен Радев, който казва, че управляващите са мутри и трябва да си ходят и който обещава промяна. Три политически субекта в новото Народното събрание Плевнелиев определя като популисти - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!".

"За всички от тях предстои да видим как те ще успеят да реализират смяната на системата", каза още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: БСП ще изгубят всички избори тази година

Плевнелиев: БСП ще изгубят всички избори тази година

Росен Плевнелиев смята, че Радев е нарушил закона

Плевнелиев коментира и предложения от Слави Трифонов референдум и задочния спор между тях още от 2016 г. - "Не казах нито дума, когато сложиха снимката ми в студиото на Слави Трифонов, истински се гордея, че защитих българската демокрация в момента, в който един антиконституционен референдум щеше създаде пълен хаос в държавата и да разруши демокрацията. Представете си какво би се случило, ако броят на депутатите се намали на 120 без ВНС. С 32 депутата може да се прокара всеки закон в държавата."

Относно мажоритарния избор в два тура, който се предлага от този референдум Плевнелиев коментира: "Партията, която искаше да се нарече "Няма такава държава", с голяма вероятност ще управлява точно тази държава. Представете си какъв парадокс!"

Плевнелиев обясни още, че референдумът на Слави Трифонов е имал три противоконституционни въпроса и Конституционният съд го е решил с 12 на 0 гласа. "Но нека хората се сетят какво се криеше зад тези въпроси, дали си даваме сметка за последствията - субсидията на партиите на 1 лв., това означава, че става задкулисно финансиране; ако има мажоритарни избори в два тура, ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор - това е диктатура, няма да има баланс в системата. Демокрацията се базира на баланс, а не на налагане от името на народа на неустойчиви решения", коментира още той.

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

Ако Слави Трифонов взема мандата, подкрепен от БСП, ДПС и останали партии - Плевнелиев коментира, че ще се избира между по-малкото зло. Нито една от партиите не би следвало да иска избори през юни месец, защото ще дойде хаос. Популистките партии няма да имат по-добър резултат обаче, според бившия президент.

Той е убеден, че ще има правителство, популистите са анти ГЕРБ, те са антисистемни, искат да разградят модела, въпросът е с кого, вариантите са два - той не изключва коалиция между ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Плевнелиев: Борисов е по-малкото зло, а Радев - големият липсващ

Плевнелиев: Борисов е по-малкото зло, а Радев - големият липсващ

Битката за властта не трябвало да се води чрез тотално окаляне на България

Плевнелиев е поздравил Борисов, че ГЕРБ продължава да пише история, а бил впечатлен колко европейски лидери са честитили на ГЕРБ. Никой друг не се е обадил на който и да е български политик.

"Борисов не е заради властта, той вярва в битката за Еврозоната и други приоритети", убеден Плевнелиев. Признава, че грешките му са факт, но Борисов ги е разчел и "мисля, че подготвя изненада за следващите няколко седмици, не само ще покаже че е чул гласа на народа, но ще извади едно следващо поколение на ГЕРБ, което ще покаже, че искат нови стратегически промени в страната". Той съзнава и ще трябва да изненада българите и знае отговорността за себе си, че България трябва да продължи", анализира Плевнелиев.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

По думите му "никой не се страхува от служебен кабинет на Румен Радев, това е в интерес на ГЕРБ, защото българският народ винаги гласува срещу несправедливостта".

Голямата битка между демократи и популисти, по думите му предстои, а България е "заразена от популизма и ние ще платим високата цена".

"Народът гласува на принципа проба-грешка, ценностите останаха на заден план... Ако сега битката беше антисистемна, популистите вече стават статукво", добави още той.