"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея".

Това написа в социалната мрежа Facebook шоуменът и лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов от началото на днешното заседание на Министерски съвет. 

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Припомняме, Борисов се обърна към "колегата политик Слави Трифонов да излезе да си поеме отговорност. Най-колегиално го моля да започне да си прави състава на правителството. Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове." 

Борисов предложи да им даде 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. "За мен е важно да има стабилно управление в държавата, аз си я обичам."

Румен Петков: Трите оферти на Борисов за кабинет са абсурдни

Румен Петков: Трите оферти на Борисов за кабинет са абсурдни

АБВ не изключва възможността да не се сформира правителство

Припомняме, че вече веднъж премиерът Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов. Това стана през 2016 година, макар и тогава Борисов да подаде оставка заради загубата на президентските избори, на които един срещу друг се изправиха Цецка Цачева и Румен Радев. По думите на Борисов и тогава беше "вече задължително свикването на ВНС".

Идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото на 2020 г. именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща интересното решение и че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС. Днес той намекна отново за оттегляне.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Конституция не се пише на площада и не се търкаля по улиците

Конституция не се пише на площада и не се търкаля по улиците

Периодично се издига като лозунг искането за промяна на Конституцията или направо за нова такава. Реално обаче конституционният въпрос никога не е бил сериозно поставян