Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.

Той предлага да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Борисов увери, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Припомняме, за свикване на Велико народно събрание, квалифицирано мнозинство от 2/3-ти от настоящите депутати - т.е. 160 народни избраници.

Една от промените, предлагани от ГЕРБ, е намаляване на броя на депутатите. За обикновено народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико народно събрание народните избраници вместо 400, да са 280.

От ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

С предложените промени ограничават правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

От ГЕРБ предлагат и гражданите да могат да сезират Конституционния съд.

"Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи", каза Борисов.

По думите му настоящото правителство е изпълнило ангажиментите си. "То гарантира икономически растеж, стабилни финанси, рекордно нисък външен дълг, подобри инфраструктурата с невиждани досега мащаби, стартира големите енергийни проекти, които мнозина твърдяха, че са невъзможни", каза Борисов.

"Мобилизирахме милиарди в подкрепа на здравната и социалната системи, хората и бизнеса", увери премиерът относно ограничаването на разпространението на коронавируса.

Отчитайки успехи на третия си кабинет, Борисов заяви, че това се оказало недостатъчно. Той хвърли отговорността за протестите върху политическите си опоненти и разследваните олигарси.

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Това са ритуални танци

"След години на атаки от несистемни и провалени политически играчи, хули и фалшиви новини, ерозира доверието в институциите. Появи се естественият бунт на младите хора", каза премиерът и заяви, че политици и олигарси са измъкнали протеста от младите хора, а самият протест не е родил своите политически водачи.

Същевременно опозицията в парламента не се припознава като алтернатива, защото е слаба, безпомощна и неспособна да произвежда законодателни решения, които да са коректив на управлението, твърди българският министър-председател.

"Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето. Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията", каза Борисов по адрес на президента Румен Радев.

СДС ръкопляска на идеите на Борисов

СДС ръкопляска на идеите на Борисов

Сегашното СДС очаква подкрепа за промени в Конституцията

"За съжаление, огромната част от децата на протеста не разбраха игрите на задкулисието! И все пак - всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем", заяви Борисов.

Предложените промените са в отговор на исканията на хората, увери министър-председателят. 

И ВМРО с идеи за Конституцията, чували разума в протестите

И ВМРО с идеи за Конституцията, чували разума в протестите

Образование, задължително гласуване, донаборна служба, президентът да има право на законодателна инициатива

"Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето", каза премиерът.

"Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата", завърши речта си Бойко Борисов. От това има най-голяма потребност страната ни днес, заключи Борисов.

"Воля": Не Велико народно събрание, а велики българи са ни нужни днес

"Воля": Не Велико народно събрание, а велики българи са ни нужни днес

Искат мажоритарни избори

Тези предложения са на фона на 36-дневни протести в страната. 

Часове преди Борисов да обяви това решение, евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев внесоха съвместно искане Европарламента да разгледа институционалната криза в България

"Отровното трио" блокира ГКПП Калотина след речта на Борисов
Обновена

"Отровното трио" блокира ГКПП Калотина след речта на Борисов

Исканията на протеста са неизпълнени