ГЕРБ внасят предложение за създаване на временна комисия за промените в Конституцията. Това обяви на брифинг Десислава Атанасова. Предложението на управляващите е в комисията да влязат депутати от всички парламентарни групи с по трима представители, както и независими депутати, също трима.

Предложението е комисията да работи два месеца, като тя ще може да организира кръгли маси с академичната общност, с бивши конституционни съдии, за да се видят експертните становища за промените в основния закон. 

От ГЕРБ ще изпратят проекта си и на Венецианската комисия за становище и мнение.

Припомняме, от ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа. Те бяха подкрепени от коалиционните си партньори от ОП, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

2 септември бе обявен като краен срок, в който ГЕРБ да съберат нужните им подписи от премиера Бойко Борисов. Ако не ги бяха събрали, това би довело до оставка. 

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов увери, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано. 

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Проектът бе внесен от Даниела Дариткова в НС