Депутатите избраха състава на комисията за промяна в Конституцията.

За председател ГЕРБ излъчи депутатката Десислав Атанасова, а за членове Красимир Ципов и Тома Биков.

Обединени патриоти излъчиха Искрен Веселинов за заместник-председател и за членове Борис Ячев и Христиан Митев. "Воля" изпрати в комисията Симеон Найденов, Пламен Христов и Елена Пешева. От независимите в комисията влиза Спас Панчев, предложен от ГЕРБ. Вие наистина сте решили циркът да продължи и да бъде пълен, изуми се социалистът Георги Свиленски.

БСП отново обявиха, че няма да участват в комисията и изобщо в темата, а ДПС напуснаха пленарна зала.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

Проектът ще бъде изпратен и на Венецианската комисия за становище и мнение

Малко по-късно на брифинг пред медиите избраният за председател на временната анкетна комисия в НС Десислава Атанасова заяви, че комисията за Конституцията няма правомощията на ВНС. 

Атанасова отчете, че критиките вече не закъснели към сформирането на комисията. Тя има намерение да покани всички с мнения и препоръки по изменение на основния закон. Депутатът ще създаде експертен съвет към комисията. Всички извънпарламентарни партии ще бъдат поканени на дебат.

Доказала съм, че съм диалогичен човек, посочи Десислава Атанасова. Имала готовност да чува, а не просто да слуша различното мнение, увери тя.

Вече е пристигнало писмо от Венецианската комисия за проекта за конституционни изменения. Още следващата седмица временната комисия ще проведе първото си заседание. Ще има и онлайн излъчвания на заседанията, за да може всеки заинтересован да чуе дебатите.

Припомняме, ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа - подкрепата за проекта, който се наложи да бъде редактиран още веднага, дойде от коалиционните партньори от Обединени патриоти, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.