37% от българите не смятат, че има нужда от нова Конституция. Това е най-голямата група със сходно мнение в националното проучване на "Тренд", направено през септември месец, в което са тествали и нагласите спрямо инициативата на Бойко Борисов за нов Основен закон и свикване на ВНС.

Мнението на българите се разделя на три групи: На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с "не знам / не мога да преценя". 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Снимка 495485

Източник: Тренд

Най-общо по данните личи, че на не малка част от българските граждани тази тема по-скоро им е чужда.

Тествани са и всяка една от основните предложени промени.

Най-сериозна подкрепа - 83% - събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на "тримата големи" в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% подкрепят, а 7% не подкрепят тази промяна.

Останалите инициативи сякаш остават по-чужди на респондентите.

Снимка 495486

Източник: Тренд

Така например, половината от запитаните не взимат позиция относно въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които изразяват мнение, по-голямата част подкрепят - 43%, и само 6% против.

Премахването на институцията на Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против - 32%, а подкрепят 28%.

Най-голям дял обаче не знаят или не могат да преценят. Близо половината (46%) пък не взимат отношение и към създаването на съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Паритет между ГЕРБ и БСП при избори сега

Паритет между ГЕРБ и БСП при избори сега

42% не смятат, че протестите ще доведат оставка на правителството