Парламентът подхвана текстовете за Велико народно събрание. Темата явно не е интересна на депутатите, защото местата на законотворците, останали в пленарна зала, още оредяха. Под въпрос стои и това дали по време на гласуването ще има кворум.

Припомняме, предложението на ГЕРБ за 200 депутатите във ВНС, избрани мажоритарни и 200 пропорционално, не мина в правна комисия заради отказа на ДПС да участва в гласуването на текстовете. Последната дума дали идеята на ГЕРБ ще се реализира, е на пленарна зала.

Преди повече от месец премиерът Бойко Борисов лансира идеята за рестарт на политическия и обществен живот в страната с "интересното решение" за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция.

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС
Обновена

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС

ДПС отказаха да гласуват различните предложения за вота за ВНС

От ГЕРБ няколко дни след това лансираха своя първи проект за Конституция, който бе посрещнат с много критики. В последствие и след преговори с коалиционните си партньори, внесоха в Народното събрание втори такъв проект, вече с преамбюл.

След решението на БСП и ДПС да не подкрепят предложението, то в крайна сметка бе внесено с подкрепата на 127 депутати. Подписите дойдоха от независими депутати, както и от групата на "Воля", въпреки уверенията на Веселин Марешки, че това няма да стане. Самият Марешки заявява, че не е чел проекта за нова Конституция и няма намерение да го чете.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

Окончателно и без много спорове депутатите отхвърлиха идеята на ГЕРБ 50% от депутатите във ВНС да се избират мажоритарно, а останалите пропорционално.

Не разбрахте ли, че няма да има ВНС по вашите правила, това заяви Смиляна Нитова от БСП по време на дебатите по изборното законодателство. Тази дъвка, както тя определи темата, била, за да печелят управляващите време, а хората искали машинно гласуване и честни избори.

Християн Митев от ОП иска изборите за ВНС да се провеждат по общия ред. Депутатите се върнаха в зала за споровете и спънаха герберите в опита им 200 от депутатите за ВНС да се избират пропорционално и 200 мажоритарно. Така при ВНС депутатите в него ще се избират по досегашния ред.