Депутатите се скараха още в началото на второто четене на изборния кодекс в правна комисия.

Този законопроект се очаква с голямо внимание, заяви в началото на дебатите социалистът Крум Зарков. Той попита дали е имало заявено участие от страна на граждански организации. Шефката на правната комисия Анна Александрова му обясни, че заради противоепидемичните мерки не са допуснати всички желаещи.

Цели се ограничаване на дебата, смята обаче червеният депутат. Той не приема аргумента с епидемията. Заседанието се излъчва онлайн, подчерта Зарков. Заседанията онлайн и медиите в мазето, така няма да го бъде, ядоса се той.

Христо Иванов настоява ГЕРБ да се откажат от промените в Изборния кодекс

Христо Иванов настоява ГЕРБ да се откажат от промените в Изборния кодекс

По думите му се подготвяла поредната кражба на избори у нас

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че на второ четене гости не се канят. Депутатът смята, че гостите говорят много повече от членовете на комисията. Освен това те повтаряли и тезите си от първо четене. Какъв е смисълът, недоумява депутатът.

Хамид Хамид настоя да отпадне текстът за задължителното гласуване. БСП няма да подкрепи нито едно от предложенията на ДПС, стана ясно от изказването на Крум Зарков.

Викове "Оставка" нахлуха през отворените прозорци на залата, където заседава правна комисия. Присъединявам се към виковете, подчерта червеният депутат.

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

"За" бяха 98, а 72 бяха "против"

От ДПС отново настояха за 100% машинно гласуване. Йордан Цонев изтъкна, че имало поне четири вида машини. Имало сканираща машина, която води до това, че вотът не се брои от СИК-овете. Според него имало хора, които чисто психологически ще се стреснат от машините. Затова бил важен въпросът какви машини ще се изберат. Напук ДПС решиха да не подкрепят нито едно предложение на левицата.

ДПС поиска да няма уседналост. Предложението не мина. ВМРО настояха да паднат номерата в бюлетините. Предложението не мина. Подхваната беше и темата и за избора в БСП. ГЕРБ и депутатите от столетницата почнаха да си броят недействителните бюлетини по изборите. Експертите пък предупредиха, че едновременно гласуване с машини и бюлетини е безсмислено и затруднява изборната администрация. Затова трябвало да се вземе смело решение.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Левите искат гаранция за отчитане на вота. Всеки недействителен глас е трагедия, категоричен бе Крум Зарков. От ЦИК питат дали машините трябва да се купуват или наемат. Изборната администрация смята, че съхранението, логистиката и транспорта на машините трябва да се контролира от изпълнителната власт. Патриотите са против предложението на ГЕРБ депутатът за ВНС да се избират 50% пропорционално и 50% мажоритарно в един тур.

ДПС отказаха да гласуват различните предложения, отнасящи се до вота за ВНС. Така управляващите в правна комисия не събраха подкрепа да прокарат идеите си.

Така изборите за ВНС ще се провеждат както досега, въпреки че последната дума ще има пленарна зала.

Марешки против ВНС, но ще се присъедини към евентуално мнозинство

Марешки против ВНС, но ще се присъедини към евентуално мнозинство

И на малките деца било ясно, че в този парламент "Воля" е опозиция

Управляващите от ГЕРБ изчакват последния момент, за да оповестят публично предложението си за нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Срокът за номинация на заместник на Стефка Стоева, чиято оставка наскоро парламентът гласува, изтича в 18.00 часа днес. Името на този, който се очаква да я наследи на поста, ще стане ясно едва в края на деня, заяви председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова, след гласуването на промените в Изборния кодекс.

Припомняме, че на 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов увери, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.