"Воля" е против Велико народно събрание, но ако всички искат, сега е най-доброто време". Така лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни тълкуванието на думите му от вчера.

Депутатите от "Воля" няма да участват в събирането на 120 подписа за проекта за Конституция на ГЕРБ, но ако проектът мине бариерата и влезе, вече "Воля" ще участва в дискусиите дали да бъде приет - за това трябват 160 подписа.

С две думи - "Воля" ще се присъедини към желаещите, ако те са достатъчно мнозинство.

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

ГЕРБ ще спечели и от приемането, и от отхвърлянето на идеята

Въпреки това обяснение Веселин Марешки заяви: "Ние продължаваме да сме единствената последователна политическа партия. Ние от "Воля" сме единствените, които през годините сме казвали, че Велико народно събрание (ВНС) е като цяло ненужна институция." По думите му "и на малките деца е ясно, че в този парламент ние сме опозиция и то не като БСП и ДПС". Като пример за опозиционно поведение на "Воля" Марешки даде гласуването за ВСС или за сделката за F-16.

Веселин Марешки уточни, че казал, че няма по-подходящо време да се свика ВНС, след като още от 2015 година Слави Трифонов, Мая Манолова, Румен Петков заговорили за свикване на ВНС. "Не съм казал да го правим, казах, че сега е най-доброто време, уточни Марешки.

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

ГЕРБ ще спечели и от приемането, и от отхвърлянето на идеята

Марешки призна, че не е чел проекта за Конституция на ГЕРБ, защото той не е факт - "Като си съберат подписи, тогава." Той няма намерение да си губи времето за нещо, което не е ясно дали ще събере 120 подписа. "Не мога да чета всички неща, които някоя централа си измисля, имам свой прагматичен път в живота", добави политикът.

Според него единственото, което е важно, е намаляването на броя на депутатите - от 240 на 120 депутати.

Веселин Марешки заяви и че ще обяви награда за всеки журналист, който намери една корупционна сделка, в която той или някой от неговите съратници е участвал.