Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат.

Коларова смята, че максимално ще се блокира този ход на ГЕРБ, както и ще бъде делегитимиран. Предложението на ГЕРБ е силен ход и срещу президента, по мнението на Коларова. Ако той има проект на Конституция, трябва да го покаже на всяка цена, по мнението й. Тя смята, че трябва да се премахне фигурата на вицепрезидента. Доган и ДПС в сегашния му вариант са проклятие за българската демокрация, каза Коларова. По мнението й демокрацията у нас е с лошо качество.

БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за нова Конституция

БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за нова Конституция

Проблемът не бил в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение

Първан Симеонов също смята, че това с промяна на Конституцията е хитър ход от политическа гледна точка. Борисов се опитва да сключи съюз с народа зад гърба на протеста, убеден е той. Премиерът се опитвал да спечели политическо време.

Наесен Симеонов очаква ескалация на протеста. Най-големият въпрос е какво ще прави сега президентът, изтъкна той. Интересно е дали ДПС ще подкрепи ГЕРБ. ГЕРБ печели и в двата случая - ако се приеме идеята за нова Конституция и ако не се приеме. Личната неувереност на Борисов разгаря протестите, убеден е Първан Симеонов. Този протест иска оставка и предсрочни избори, но самият протест не е това, което беше, допълни той.

Протестът много заприлича на предизборна кампания, според него. Според Първан Симеонов диалог с протеста трудно ще има, а трябва да се възстанови легитимният дебат.

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Трябва да има оставка на сегашното правителство ако няма Велико Народно събрание