Предложенията за промени в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Питан няколко пъти защо ГЕРБ не действа с Конституцията по-рано, след като 10 години е на власт, отговорът беше, че не се стигало до консенсус.

За искането на ВМРО президентът да има повече правомощия в законодателната сфера, вицепремеирът каза: "Интересно предложение."

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

Красимир Ципов очаква подкрепа от патриотите

Отворен е въпросът какво следва да стане, ако няма Велико народно събрание - лично моето мнение е, че пак трябва да има оставка на сегашното правителство, заяви Дончев. По отношение на машинното гласуване, според вицепремиера има много неуточнени неща - какви да са машините точно например.

Той говори и за прословутите записи с гласа, приличащ на този на Бойко Борисов и ги принизи до лични разговори, без да коментира заплахата към "Еврохолд" за ЧЕЗ.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване

Припомняме, че на 14 август премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, които анонсира по-рано.

След като премиерът Бойко Борисов обяви намеренията за промяна на Основния закон, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви пред 24 часа, че от ГЕРБ имат вече готов проект за нова Конституция. Вицепремиерът Томислав Дончев и външният министър Екатерина Захариева потвърдиха, че в партията всъщност работи от много време по тези предложения, но изчаквали подходящия момент в обществените нагласи.

Коалиционните партньори на ГЕРБ - ВМРО подкрепиха идеята за промяна на Конституцията, но излязоха със свои предложения, без които чиято подкрепа няма да подкрепят и други промени. Положително се изказа и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова - представител на НФСБ в правителството.

Нито една друга парламентарно представена партия не е изказала до този момент ясна подкрепа за промените, анонсирани от лидера на ГЕРБ, а партията на Борисов трябва да търси и намери максималната подкрепа, за да събере нужния й брой депутати. За да мине планът на Борисов са нужни 160 депутати, които да гласуват "за" свикване на Велико народно събрание.