Имаме смелост да го направим това нещо, не бягаме от избори, не бягаме и от служебен кабинет.

Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира в сутрешния блок на Нова телевизия искането на премиера Бойко Борисов за Велико Народно събрание (ВНС) и промяна на Конституцията.

След речта на Борисов ДПС цитира слово на Доган за „рестарт на модела"”

След речта на Борисов ДПС цитира слово на Доган за „рестарт на модела"”

Доган говори за готовност на гражданското общество...

В нашата предизборна програма още през 2017 г. ГЕРБ поели дебат за ВНС, промени в Конституцията и промени в съдебната власт. В предишното Народно събрание имало кръгли маси, изменения в Конституцията и глава за съдебната власт, напомни Захариева.

"Премиерът ни се обади, обсъждахме го около месец и половина дали това е добре да се направи и считаме, че това като искане отговаря на очакванията на хората. Никой не е посмял да го направи, а политиците яхват това", категоричен бе външният министър.

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Кой написа речта на Борисов, а Конституцията, пита Мая Манолова

Това са ритуални танци

Тя не е чула ясна позиция от БСП, но нека правителството да види с какви мотиви социалистите могат да отхвърлят предложението на премиера. ГЕРБ има право да направи това предложение.

Захариева посочи, че екипът на парламента и правосъдният министър Данаил Кирилов могат да напишат Конституцията, но от управляващите ще се допитат до специалисти по Конституционно право.

СДС ръкопляска на идеите на Борисов

СДС ръкопляска на идеите на Борисов

Сегашното СДС очаква подкрепа за промени в Конституцията

"Всички сме убедени, че Велико Народно събрание можем да го направим", увери вицепремиерът.

Сегашната Конституция свърши своята работа, но съществените реформи не могат да се случат от обикновено Народно събрание, коментира Захариева и допълни, че ГЕРБ винаги уважават демократичните протести. Ние считаме, че правото на протест е едно от най-големите постижения на демокрацията в България.

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Целта на Борисов била да оргинизира той следващите избори

Имаме демократични процедури, има парламент и той може да гласува вот на недоверие. Вместо да продължим юридическия дебат още 10 години какво е възможно и какво не, ние постъпваме отговорно, подаваме ръка и сме готови да предложим нова Конституция и да подкрепим решението за Велико Народно събрание, категорична бе Захариева.

Тя заяви, че възможно най-скоро ще бъдат внесени измененията в Конституцията още в първия възможен момент. Това е наше предложение и това е демокрацията - явяваш се на изборите и се опитваш да промениш нещата, а не от площадите, каза Захариева.

Христо Иванов: Борисов печели време, няма нужда от ВНС

Христо Иванов: Борисов печели време, няма нужда от ВНС

Представените идеи могат да се изпълнят и от обикновено народно събрание

Вместо да предложим да говорим какво може и какво не може, всички сме убедени, че Велико Народно събрание може да се направи, повтори още веднъж външният министър.

Екатерина Захариева подчерта, че хората имат право да протестират, но да не пречат на другите да пътуват и да ходят на работа. Всеки е равен пред Конституцията, не могат да се блокират всички кръстовища и хората трябва да стигат до работа, училище и до детската градина, завърши тя.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

За свикване на Велико Народно събрание e необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3-ти от настоящите депутати - т.е. 160 народни избраници.

Борисов предлага основно: 

- намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400, да са 280.

- от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

- гражданите да могат да сезират Конституционния съд.