Решението на министър-председателя Бойко Борисов да предложи свикване на Велико народно събрание (ВНС) и приемане на нова Конституция е държавническо и навременно. Това е исторически момент, който СДС отдавна очаква, за да се поправят старите грешки на прехода, когато с компромис беше приета наложената от БСП (БКП) Конституция.

Това гласи позиция на сегашния състав на партия Съюз на демократичните сили (СДС), ръководена от Румен Христов след речта на премиера Бойко Борисов, в която той иска свикване на Велико народно събрание и промяна в Конституцията. 

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Според сегашното СДС само с промяна в Конституцията може да има реална промяна на модела и да се отговори на исканията на гражданите.

"Кой, ако не десните партии, членки на ЕНП, могат да затворят страниците на Лилово-Лукановата Конституция и да направят историческата стъпка към нов основен закон - модерен, европейски и адекватен на реалността. Десницата е призвана да извърви докрай пътя, който започнахме преди 30 години - за изграждане на достойна и демократична европейска държава", се казва в позицията.

Този път минава през закона, а не през метежа. Той е единствено правилният, пишат хората на Румен Христов с очакване депутатите да приемат идеята за свикване на Велико народно събрание.