Ако няма възможност главният прокурор да бъде привличан под съдебна отговорност, това би било пропусната възможност в една нова българска Конституция. Това се казва в критично становище на Венецианската комисия относно първоначалния проект за нов основен закон на управляващите от ГЕРБ, информират от БНР.

Според решение на Конституционния съд от юли Конституцията би трябвало да позволява в случай на потенциален конфликт на интереси отстраняване на главния прокурор, който да бъде обект на криминално разследване, се казва в позицията на Комисията.

Радев: Конституцията не трябва да обслужва интереси за сметка на обществото

Радев: Конституцията не трябва да обслужва интереси за сметка на обществото

Това каза държавният глава в Гърция, където изнесе лекция

В нея се настоява и за създаването на механизъм за независимо разследване, който да не е подчинен по никакъв начин на главния прокурор.

Комисията е на мнение, че компетенциите на прокуратурата извън криминалното законодателство трябва да бъдат сведени до необходимия минимум, а пробационният период за младите съдии и прокурори да се премахне.

От Комисията приветстват отпадането на единния състав на Висшия съдебен съвет и създаването на два независими съвета - един за съдии и втори за прокурори и следователи. Същевременно оттам подчертават, че поне половината от местата в бъдещия съдебен съвет трябва да са на съдии, избрани от техни колеги от всички нива на съдебната система.

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Да обсъжда вече внесен проект може само ВНС

Членовете на прокурорския съвет не трябва да имат йерархични връзки с главния прокурор и трябва да представляват други правни професии, съветват от Венецианската комисия.

Необходим е и механизъм за излизане от трудни ситуации, когато Народното събрание не може да събере 2/3 от вота на депутатите.

Намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой, без да е направена цялостна оценка на влиянието на подобно действие върху политическата система на България, се казва в становището на Венецианската комисия.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…