Венецианската комисия прие очакваните препоръки към България за разследването на главния прокурор и реформа в съдебната система, предаде БНТ.

В изявление на комисията се подчертава, че предложените законови промени, които регламентират провеждането на разследвания и отстраняването на тримата големи в съдебната власт, са рискови.

Приветстват се усилията и решимостта на българските власти за разследване на главния прокурор, но се отправя предупреждение, че има риск с така предложените промени да не бъдат постигнати обявените цели.

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища

Сред мотивите на комисията се отбелязва, че прокуратурата в България е с пирамидална структура. Препоръчва се вариант, в който различни членове на ВСС, извън прокурорската колегия, да могат да дават предложения за разследване на главния прокурор.

Отбелязва се, че не е нужно предложенията да засягат двамата председатели на върховни съдилища.

От министерството на правосъдието съобщиха, че утре сутринта в 9:00 ч. ще има извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще бъдат обсъдени промени в НПК.

Лозан Панов настоява за силно лидерство в съдебната система

Лозан Панов настоява за силно лидерство в съдебната система

По думите му съдът трябва да бъде независим от всички институции

Припомняме, през февруари 2017 г. за представител на България във Венецианската комисия бе определен експремиерът Филип Димитров.Преди него страната ни е представлявана от проф. Александър Джеров - бивш зам.-председател на Народното събрание, от бившия народен представител и правосъден министър Васил Гоцев, бившият конституционен съдия Тодор Тодоров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев.