Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова колегите си за повече активност. "Нуждаем се от силно лидерство в съдебната система. Защитата от посегателства не е задача на друг, а на нас самите", заяви съдия номер едно при откриването на конференция на тема "Независимостта на съда - актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека", цитиран от БНР.

По думите му съдът трябва да бъде независим от всички институции, включително и от прокуратурата, която излъчва една от страните в процеса.

За съжаление, прокуратурата придоби власт над съда, което е абсурдно в една демократична държава, подчерта председателят на ВКС. 

Панов е на мнение, че основните заплахи за независимостта на съда идват от самата съдебна система, от прокуратурата и в частност от главния прокурор. 

Вчера в сградата на Висшия съдебен съвет Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор.

Позицията му е по повод изказване от премиера Бойко Борисов за начина, по който се прави изборът на тримата големи в съдебната система и друго изказване, по тази тема, на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС.

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние - записите "Яневагейт", в които се споменават главният прокурор и министър-председателят.

Този път обаче, самите те оповествяват такива данни, отбеляза Панов и добави, че сега въпросът е къде са разследващите органи.

Председателят на ВКС определи като "странна" идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

Той допълни още, че заседание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще станат ясни окончателно какви ще бъдат препоръките им за съдебната ни система, за които премиерът заяви, че поема отговорност да изпълни изцяло.