Ще построим газовата си мрежа в срок. В това увери премиерът Бойко Борисов по БиТиВи във връзка с предупреждението, изказано днес от руския президент Владимир Путин, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток".

Да дойде, да види как строи, заяви Бойко Борисов и продължи уверено: "Когато имаме готови мощности - тогава и за руския газ ще бъде най-добрата алтернатива."

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Иначе според Борисов всеки има право да търси алтернативи, както и ние имаме право да търсим диверсификация. "Не сме нито Турция, нито Русия, да кажем "строим" и да започнем, спазваме процедури, правим конкурси...", обясни премиерът и посочи, че и да сме се запазили, то е било, за да изпълним изискванията на ЕК. Затова и няма да има наказателни процедури, както след БСП, допълни Борисов.

Въпреки че отказа да тълкува какво мисли руският президент, Борисов предположи, че все пак може би информацията на президента Путин е стара.

"Полагаме тръби, вече 140 - 150 км са изкопани, положени са тръби"

От догодина никой не можел да спре парното на българите

От догодина никой не можел да спре парното на българите

Премиерът Борисов изтъкна, че за диверсификация всички говорят

Борисов е уверен в гаранциите от ЕК, че проектът ще се осъществи. Следващата година България ще е газоразпределител, отсече Борисов и допълни, че не вярва сърбите да построят връзката преди нас.

Цветан Цветанов: Над 90% от газа на „Турски поток“ е за Сърбия и Унгария, каква диверсификация?

Цветан Цветанов: Над 90% от газа на „Турски поток“ е за Сърбия и Унгария, каква диверсификация?

Опасения за бъдещето на "Булгартрансгаз"...

Борисов се похвали и с радушния прием в САЩ по време на посещението си там. Не са много българите посрещани с 21 топовни салюта и гвардейци, отсече Борисов и изказа си разочарованието си от начина, по който медиите са отразили превратно и манипулативно посещението му. Премиерът обясни и че е разбрал ролята на телевизиите и медиите, когато на живо е видял Тръмп, представян като дявол и с изкривени физиономии, а той е изключително симпатичен, як, здрав... уникален човек: "Не успях да повярвам, че този е човекът от телевизиите."

Безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на Алианса, заяви още премиерът, според когото визитата и срещата му с Тръмп са били изключително ползотворни, а резултатите тепърва ще се видят. Другата седмица предстои посещение на американски експерти във връзка с проекта за АЕЦ "Белене". Борисов открои и присъствието на вицепрезидента Пенс, като показващо изключителната значимост на визитата на българската делегация.

Борисов заяви категорично и че по негова инициатива в посолството на САЩ ще има човек, който да наблюдава върховенството на закона и свободата на словото у нас. Това не е, по думите на премиера, самоинициатива на американските ни партньори, а е негово искане, тъй като иска да опровергае всички клевети и инсинуации по отношение на ситуацията в България. "Искам да хвана бика за рогата", посочи Борисов.

Борисов чака предложения от "Репортери без граници" как да гарантира свободата на медиите

Борисов чака предложения от "Репортери без граници" как да гарантира свободата на медиите

Премиерът се срещна с генералния секретар на организацията

Той откровено се ядоса на темата на свободата на словото у нас и заяви, че никога не се е месил в работата на журналистите и когато се говори по темата иска да му се представят факти - за спрян материал или спряно разследване. Борисов прехвърли вината за критиките за свободата на словото на медиите, притежавани от олигарси.

"Двама олигарси си имат медии, направиха си вестник, телевизии... Като напусна премиерския пост и аз ще си направя сайт и телевизия. Аз съм по-добър разследващ журналист като пожарникар", посочи с яд Борисов. Той заяви и че най-големият проблем на българските медии е автоцензурата, но никога не се е месил, а и не може да се меси в политиката на медиите, които са изцяло частни.

"Репортери без граници" искат пътна карта за по-добра медийна среда у нас

"Репортери без граници" искат пътна карта за по-добра медийна среда у нас

Не стигал само икономическият растеж, трябвал и ръст на свободата на словото

"Автоцензурата аз не мога да я контролирам, собствениците - Пеевски, Прокопиев, Сашо Дончев - тяхна си е политиката", заяви Борисов.

Определено напрежение у премиера предизвикаха и въпроси за новите постове на Иван Гешев като главен прокурор и все още неясно - на Сотир Цацаров на председател на Антикорупцията. Дали одобрява това дублиране на служители с еднакво мислене, Борисов коментира, като открои различията между двамата - Цацаов бил начетен човек и би победил всеки в диспут, а Гешев бил израснал в оперативната работа, затова и Борисов е убеден, че ще има повече успехи в работата с МВР и ДАНС. По темата за протестите Борисов посочи, че Гешев и Цацаров не трябва да са добри хора, а тяхната цел е да ловят престъпници.

Премиерът отново заяви, че категорично е отказал да влезе в капана с предложение и номинация за главен прокурор от името на МС, например Данаил Кирилов или Емил Радев, именно за да избегне след това обвинения за "ти си го избра".

До няколко дни се очаква официалния доклад на Венецианската комисия за промени в Закона за съдебната власт и контрола над работата на тримата големи. Борисов е поел ангажимент на 100% да се съобрази с техните препоръки.

Според него анонсираната инициатива на президента Румен Радев да предизвика широк експертен дебат за промени в Конституцията е "отново опит да угоди на БСП". Борисов посъветва Радев, ако иска да развива политическа дейност да си направи партия, както той е направил пред 13 години.

Иначе Борисов заяви, че в момента най-интересната тема в българския политически живот е кой иска да купи най-старата партия (БСП, бел.ред), какъвто сюжет тече в момента.