Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща в Министерския съвет с генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Премиерът подчерта, че цени диалога с неправителствения сектор относно темата за свободата на словото. Двамата обсъдиха възможностите страната ни да подобри позицията си според индекса за свободата на пресата, който се съставя от "Репортери без граници".

Министър-председателят запозна Делоар с приетата наскоро мярка, която гарантира свободен достъп до информацията в печатните издания. Това ще стане чрез държавното дружество "Български пощи" ЕАД, което ще извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Целта е да се подобри съществуващата конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения да имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени параметри.

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

Изпреварват ни дори страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в ЕС

Борисов посочи, че благодарение на работата на българският еврокомисар Мария Габриел от две години България участва активно в изработването и на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите, категоричен бе премиерът.

Той изтъкна значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението и отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави, че според него свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Премиерът приветства желанието на Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Той покани представителите на "Репортери без граници" да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират независимост на медиите, а на обществото - правото на вярна и точна информираност.

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Организацията обсъди с президента Радев състоянието на медийната среда в България