Руският президент Владимир Путин обяви, че България забавя изпълнението на продължението на газопровода "Турски поток" на своя територия.

Путин предупреди, че Русия щяла да намери други възможности за реализацията на "Турски поток", ако България не иска, съобщава ТАСС.

Путин коментира темата по време на съвместната си пресконференция със сръбския президент Александър Вучич след срещата им в руския черноморски курорт Сочи.

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари в Истанбул ние ще пуснем газопровода "Турски поток"

Путин коментира, че смята за възможно участието на Сърбия в транзита на руски газ чрез "Турски поток", като сръбският участък от газопровода бил готов 85 процента.

"Що се отнася до възможното участие на Сърбия в транзита на руски газ чрез "Турски поток" - да, това е възможно. Ние сме готови. Сръбският участък от газопровода от границите на България до Унгария е почти готов, 90% от тръбите вече са положени, 85% (от газопровода) вече са готови", каза руският държавен глава.

Путин също така съобщи, че полагането на тръби за продължението на "Турски поток" на територията на Сърбия щяло да бъде завършено през следващите дни.

Цветан Цветанов: Над 90% от газа на „Турски поток“ е за Сърбия и Унгария, каква диверсификация?

Цветан Цветанов: Над 90% от газа на „Турски поток“ е за Сърбия и Унгария, каква диверсификация?

Опасения за бъдещето на "Булгартрансгаз"...

Руският държавен глава допълни, че с Вучич са постигнали договореност за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища в Сърбия от 750 млн. куб. метра до 2 млрд. куб. метра газ.

"Ние сме убедени, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и Европа като цяло", подчерта Путин.

В края на октомври руският президент обяви, че работата по проекта "Турски поток" в България и Сърбия ще приключи до края на следващата година.

"Турски поток" преминава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Едната тръба ще доставя газ за Турция, а втората - да доставки в страните от Южна и Югоизточна Европа.

Русия кани Унгария в "Турски поток"

Русия кани Унгария в "Турски поток"

Визита на Путин в Будапеща