"Догодина ние ще можем да кажем на българите: вие нямате никаква зависимост и ще можете да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното."

Това заяви Бойко Борисов като коментар по строителството на дейностите по изграждане на интерконекторната връзка Гърция - България.

Борисов увери, че изграждането на газопровода ще се отрази и крайната цена на газа. "Когато на една сергия, ако можеш да докарваш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и евтините. Или поне ще имаш право на избор", разясни Бойко Борисов.

Той не се съгласи с твърдението на журналистите, че не са се събрали да говорят за археология и призова медиите да се държат възпитано.

Според Борисов, за да се изгради интерконекторната връзка между двете държави първо трябва да се направи археологията, да се извадят артефактите да отидат в музеите и чак тогава да се изгради газопровода. "Ние първо пазим археологията, природата и след това строим", увери министър-председателят.

Борисов убеден - интерконекторът България-Гърция е диверсификация

Борисов убеден - интерконекторът България-Гърция е диверсификация

Той е сред ключовите приоритети на българското правителство

Газовият хъб "Балкан" и това, което правим като газова борса, ще даде възможност за конкуренция. Нека да има конкуренция, призова премиерът.

Борисов отчете, че мястото, където се строи газопроводът (между Войводино и Орлово, област Хасково) е място със селища на 4 хиляди години, а артефактите - на 7 хиляди години.

Той се похвали, че правителството е отпуснало 4 милиона лева за това проучване. "Това е мечтата на много поколения политици или по-точно говореха. Те не са и мечтали за големи шлемове и че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ откъде ли не, по какъв начин", атакува премиерът опозицията.

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор
Обновена

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

По думите на министър-председателя много често се употребява от по-демократичните лидери думата диверсификация. Борисов обаче не знае какво те разбират под думата диверсификация. "Газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сал, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи и за това българската държава с банкова гаранция изтегли заем", подчерта премиерът Борисов.

За премиера изграждането на газовата връзка в пример за Европа. Той изтъкна, че това показва не само, че сме отворени и прозрачни, но България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунав, а ние Егейско море. "За това магистрала, жп линиите и газопроводът са точно в този смисъл", обясни Борисов.

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

България ще бъде независима за своите доставки на газ и ще има конкуренти цени

Той смята, че газопроводът ще бъде завършен по-рано и от догодина по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. С изграждането на газопровода е реалната диверсификация.

От своя страна американският посланик в България Херо Мустафа заяви, че проектът е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност, посочи тя.

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Разрешението представлява важен напредък по проекта

Припомняме, на 13 февруари 2019 г. газовият интерконектор с Гърция ще се реализира от инвестиционното дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД съвместно с IGI Poseidon. На 7 февруари гръцкият министър на енергетиката и околната среда Йоргос Статакис предостави на Междусистемната газова връзка Гърция-България инсталационно разрешение за започване на строителство на територията на Република Гърция.

Малко по-късно - 22 май премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, близо до прохода Маказа.

Очакванията са интерконекторът да бъде готов до 2020 г.

По-рано премиерът Бойко Борисов посети строителните дейности по изграждането на автомагистрала "Хемус" в участъка между пътен възел "Белокопитово" и "Буховци".