Интерконекторът Гърция - България е проект, който има стратегически характер за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC.

Министър Петкова заяви, че очаква търговската експлоатация на интерконектора България - Гърция да се случи до края на 2020 г. По думите й това е проектът, който е включен в седемте топ приоритета на ЕС и ще гарантира реална диверсификация на източника за целия регион. По думите й интерконекторът означава сигурност на доставките, конкурентни цени и съответно конкурентни икономики.
"За българското правителство реализацията на проекта - изграждане на междусистемна връзка Гърция - България е ключов приоритет. Реализацията на проекта е залегнал в нашата управленска програма", изтъкна Теменужка Петкова.

Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари

Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари

Това предупреди шефът на БЕХ

Стана ясно, че в продължение на три години българското правителство залага държавна гаранция за реализацията на проекта в размер на 110 млн. евро. В ход са трите обществени поръчки, свързани с избор на изпълнител, инженер консултант и доставчик на тръби. Проектът гарантира реална диверсификация на доставките на газ посредством договора, който имаме за доставка на газ от Азербайджан, възможност за свързаност с LNG терминала в Александруполис и доставки на газ от Каспийско море.

Гръцкият министър Йоргос Статакис заяви, че IGB е един страхотен проект, който носи ползи и за България и за Гърция. Това е символичен проект за отличните отношения и политическия ни ангажименти, заявен от министър-председателите Борисов и Ципрас, разбира се с подкрепа на ЕК.
"Отличен проект, който отваря възможности за интегриране на целия Балкански регион." Той е свързан с проектът Tap, който по думите на Статакис е на 70% завършен, както и LNG терминала в Александруполис.

Пет държави имат интерес към интерконектора Гърция-България

Пет държави имат интерес към интерконектора Гърция-България

В началото на април ще бъде стартирана и основната поръчка

Иван Иванов председател на КЕВР, отбеляза, че проектът осигурява сигурност на доставките, изграждането му е важна крачка за изграждането на вертикалния газов коридор.

Участниците в срещата подписаха документите, свързани с решения на националните регулатори за освобождаване на организатора на проекта IGB от правилата за достъп, споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод, меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка във връзка с изграждането на IGB. Инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа стартира през февруари 2015 г. в София. Целта на групата на високо равнище е задълбочаване на регионалното сътрудничество в газовия сектор, гарантирайки сигурност и устойчивост на доставките и конкурентоспособност на енергийната политика на ЕС.

Брюксел ни хвали за работата по интерконектора с Гърция

Брюксел ни хвали за работата по интерконектора с Гърция

Еврокомисар Марош Шефчович ни благодари

Еврокомисарят за климат и енергетика Мигел Ариас Канете заяви: "Днешната церемония, която отбелязва факта, че междусистемната връзка Гърция- България е готова да започне дейности, е основен успех за инициативата CESEC и основно доказателство, че регионалното сътрудничество води до конкретни ползи".

По думите му тази връзка е от основно значение за диверсификацията на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа. "Наистина ще донесе на региона допълнителни източници на газ, най-вече каспийски газ през газопровода TAP и втечнен природен газ от Гърция. Първоначалният капацитет е от 3 млрд. Куб. М., но може на по-късен етап да се увеличи на 5 млрд. куб. м.", заяви Канете.

По думите му това е един голям проект. "Затова ЕК се гордее, че може да го подкрепи на европейско ниво, включително с финансиране от европейския бюджет. Надявам се, че проектът ще се увенчае с успех", заяви още комисар Канете.