Индия, Русия, България, Гърция, Германия и Турция са проявили интерес за участие в проекта за интерконекторната връзка между България и Гърция.

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на отваряне на подадените заявления за участие в ограничената процедура за "Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка Гърция-България". Този проект е важен не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа, изтъкна Петкова.

Стойността на проекта е около 140-150 милиона евро, а поръчката е за 60 милиона евро, стана ясно по време на процедурата.

На въпрос какво предстои с интерконекторните връзки между Румъния, Сърбия и Турция, Петкова заяви: "Интерконекторната връзка с Румъния е изградена още през ноември 2016 година, а за връзката със Сърбия имаме пълна готовност и подробен стратегически план. За интерконекторната връзка с Турция все още вървят разговори между двете страни за неговата реализация", завърши речта си енергийният министър.

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

ЕК вече ни предостави финансиране за проучването

"Този проект ще бъде в две фази - при първата фаза ще се извърши подбор на кандидатите, а при втората ще се изберат петте кандидата, които отговарят на критериите за подбор", отсече Петкова. Окончателната дата, на която ще стане ясно кои са кандидатите, е 20 април 2018 г., допълни енергийният министър.

Другата сфера, в която ще се работи, е за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, каза Петкова.

Енергийният министър взе отношение и по въпроса за студения резерв.

Припомняме, по време на заседание тази сутрин в министерския съвет бяха решени две неща - едното е да се върви за прекратяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. Другото - размерът на студения резерв се запазва.

Работодателите договарят енергични стъпки срещу договорите с Американските централи

Работодателите договарят енергични стъпки срещу договорите с Американските централи

Потвърдено е запазване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт.

Енергийният министър бе ясна, че няма решение на ЕК за неправомерна държавна помощ при американските ТЕЦ-ове. До края на март електроенергийната система трябва да предостави своето заявления пред Комисията за енергийно и водно регулиране по въпроса.

Студеният резерв е свързан с електроенергийните системи не само в България, но и в цяла Европа, каза още Петкова.

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович
Обновена

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович

ЕК иска много силна газова ликвидност на Балканите

"На една единична генерираща единица мощност трябва да бъде осигурен студеният резерв", заяви енергийният министър и добави, че по закон министърът на енергетиката определя размера на студения резерв.

От Министерството на енергетиката уточниха, че десет фирми са подали заявления за участие в обществената поръчка за производство и доставка на тръби за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България, като заявленията им бяха отворени публично.

В процедурата кандидатстват следните фирми:

  1. Jindaw SAW Ltd.
  2. JSC "Zagorsk Pipe Plant"
  3. Welspun Corp. Limited
  4. Salzgitter Mannesmann International GmbH
  5. Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш
  6. Umran Celik Boru Sanayii A.S
  7. Erciyas Celik Boru Sanayi A.S (Erciyas Steel Pipe Co)
  8. Топливо -2 ЕООД
  9. Korinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A
  10. Public Joint Stock Company "Chelyabinsk Pipe Plant"

"Радвам се, че в процедурата кандидатстват толкова много компании - това е знак, че е осигурена максимална публичност и прозрачност", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, днес се правела още една решителна стъпка към реализацията на този важен правителствен приоритет.

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Обществената поръчка за изпълнител стартира тази есен

Това е първата от няколко ключови процедури, които ще осигурят фактическия старт на строителството на интерконектора Гърция-България. В нея участниците ще бъдат селектирани на два етапа: първо те удостоверяват съответствието с критериите за подбор, а след това се подават и оценяват същинските оферти.

В процедурата покани за втория етап се изпращат само до кандидатите, преминали предварителния подбор. Очаква се това да се случи около 20 април, а конкретният изпълнител да бъде избран до края на юни.

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

ЕК вече ни предостави финансиране за проучването

В началото на април ще бъде стартирана и основната поръчка, свързана с изграждането на интерконектора - тази за възлагане на строителството. Предстои да бъдат обявени и процедури за възлагане на археологически проучвания и за избор на строителен надзор.

Проектът за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България е ключов за изпълнение на целите, свързани с диверсификация на енергийните доставки.

Връзката ще осигури достъп до Южния газов коридор, чрез който страната ни и регионът на Югоизточна Европа ще получават природен газ от Каспийския регион, съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ и др.

Междусистемната газова връзка е стратегическа и за реализирането на концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България. Интерконекторът Гърция-България е определен за един от проектите от общ интерес за Европейския съюз.

Планира се изграждането на връзката да започне в средата на годината, в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС.