Енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи. За това се договориха по време на трета среща по проблемите на енергетиката, която се проведе преди обяд при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от БСК.

Причината за това решение е, че има неправомерна държавна помощ. В хода на разговора бе констатирано, че е са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите - Владислав Горанов, и на енергетиката - Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации - Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Бизнесът предупреди за нова далавера в енергетиката

Бизнесът предупреди за нова далавера в енергетиката

С мащабите на трета "американска" централа или 200 млн. годишно

На срещата е обсъдено и оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе запазване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с "преференциални цени"" и участието им в регулирания пазар с такива "преференциални цени"", което би било неправомерна държавна помощ.

Участниците в заседанието при премиера подчертаха необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.

Днешният разговор беше фокусиран върху две основни теми - бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера в енергетиката по линията на поддържане на т.нар. студен резерв и включването в микса на нови централи с "преференциални цени". Освен това, беше обсъден напредъкът по договореностите от предходните две срещи, проведени на 6 и на 21 февруари т.г., обобщиха участниците в срещата.

Припомняме, още преди 3 години се обмисляше за подписване на нови договори с т.нар. Американски централи - (ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3). Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова, (която бе на този пост и по време на втория кабинет "Борисов" - б.р.) доказа лошото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), като посочи, че дефицитът й е около 3,3 млрд. лева, а загубите само за изминалата 2014-та година са около 590 млн. лева.

Три години по-късно - на 9 февруари 2018 г. стана ясно, че страната ни трябва да плати 3 милиарда лева неустойка на американските централи при разваляне на договорите с тях. Информацията предостави енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите от ресорната комисия.

За нас е много важно да защитим нашия национален интерес, подчерта енергийният министър.

Припомняме, енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с американските централи. Тя опроверга и информацията, че е налице становище ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи".

Ежегодно държавата подпомага американските централи с 333 млрд. лева.

Припомняме, на срещата в Министерския съвет на 6 февруари 2018 г. между работодателите и представители на правителството депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че се ускорява прекратяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. Това становище тогава бе опровергано от министър Петкова.