3 милиарда лева неустойка ще трябва да платим на американските централи при разваляне на договорите с тях. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова, която бе препитана от депутатите в ресорната комисия.

Аз много се надявам да не се стигне до този сценарий, подчерта тя. Министърът увери, че се вземат всички мерки, за да се постигне до взаимно изгодно и за двете страни решение. Едва ли, според Петкова, ще се развалят договорите с американските "Марици".

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия, обясни Теменужка Петкова

За нас е много важно да защитим нашия национален интерес, подчерта енергийният министър. Припомняме, преди две седмици енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с американските централи. Тя опроверга и информацията, че е налице становище ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи".

Работодателите сезираха ЕК за неправомерна държавна помощ за американските ТЕЦ

Работодателите сезираха ЕК за неправомерна държавна помощ за американските ТЕЦ

Настояват за освобождаването на шефа на КЕВР

Припомняме, регулаторът заведе в ЕК дело за нерегламентирана държавна помощ за централите. Ако Брюксел каже, че е налице такава помощ, процедурата предвижда тази държавна помощ да бъде възстановена от този, който я е предоставил неправомерно. Едва след това този, който я е предоставил неправомерно, може да заведе регресивен иск срещу тези, които са я получили.
ЕК трябва да одобри методика за възстановяване средствата на инвеститорите, за да се гарантират техните права.

Договорите с американските Марици съдържали сериозни клаузи и неустойки при предсрочно им прекратяване. Ако се стигне до там, ще трябва да платим 3 милиарда лева на двете централи.

Всяка година държавата ни помагала на американските тецове с по 333 млн. лева

Всяка година държавата ни помагала на американските тецове с по 333 млн. лева

Работодателите очакват отговор на жалбата си в ЕК

Иначе темата за американските "Марици" бе поставена от социалиста Таско Ерменков. А Петкова обясни, че ЕК се изненадала, че я сезираме за централите, тъй като е сезирана от регулатора, а самият той преди това одобрил договорите. Това са доста сложни процедури, обясни енергийният министър. Въпросът е много важен, категорична бе Петкова.