Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети за българската енергетика. По думите ѝ интерконекторът има ключова роля за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа.

По време на срещата си с посланика на САЩ в България Ерик Рубин Петкова заяви и че според предварително начертаните темпове строителството на проекта трябва да започне през 2018 година, а реалната експлоатация - през 2020 година.

Енергийният министър обясни, че тази есен ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Паралелно с това ще бъде обявен и нов пазарен тест за неразпределения капацитет на газопровода.

Борисов засилва двустранното партньорство със САЩ

Борисов засилва двустранното партньорство със САЩ

Обсъжда и Западните Балкани с щатски топ дипломат

Петкова коментира с Рубин и бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток". Тя посланика на САЩ у нас за възможността да бъде поискана дерогация от новите норми на ЕС относно вредните емисии във въздуха. За да се случи това обаче, всяка инсталация трябва да кандидатства индивидуално и да докаже, че разходите, които ще трябва да направи за изпълнение на новите екологични норми, многократно превишават ползите за околната среда.

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Българската енергетика няма да оцелее без големите горивни инсталации

Петкова посочи и че в Министерството на енергетиката ще бъде създадено специално координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и експерти за успешно решаване на въпроса.